In Kruibeke – dat is de Oost-Vlaamse gemeente waar onlangs werd beslist om illegalen niet langer pro-actief op te sporen – zijn deze ochtend 20 illegale transitmigranten opgepakt. Het ging om een lang geplande doelgerichte actie, zo stelt korpschef Wim Pieteraerens in Het Laatste Nieuws.

Deze ochtend vond een ‘lang geplande doelgerichte actie’ plaats om illegalen op te pakken. Dit in Kruibeke rondstreeks 04u00. Kruibeke is de gemeente waar burgemeester Jos Stassen (Groen) en politieleiding begin deze week besloten om niet langer pro-actief illegalen op te sporen.

“Nogmaals het bewijs dat we dit niet aankunnen naast ons gewoon dagelijks politiewerk”

“Als we zoals vanochtend op om het even welk moment naar deze bekende plaatsen gaan, vinden we er telkens opnieuw een grote hoeveelheid transmigranten. Dit is nogmaals het bewijs dat we dit niet aankunnen naast ons gewoon dagelijks politiewerk”, zegt Pieteraerens – die assistentie vroeg aan de federale politie maar er geen kreeg wegens overbezetting – in Het Laatste Nieuws“Gelukkig konden we samenwerken met mensen van De Lijn en met onze collega’s van de politiezone Waasland Noord”.

De opgepakte transitmigranten zijn voorlopig opgesloten in cellen in Kruibeke en bij de naburige politiezone van Waasland Noord. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) moet nu beslissen wat er met de opgepakte illegalen zal gebeuren. Dit kan een verplaatsing zijn naar een gesloten centrum in afwachting van een uitzetting, maar meestal gaat men over tot de vrijlating en krijgen de illegalen in kwestie een papier bevel om het grondgebied de verlaten.

(Lees verder onder de tweet/video.)

Pieteraerens trok maandag aan de alarmbel en besloot om met zijn politiedienst niet langer pro-actief illegalen op te sporen (bepaalde illegalen-acties gaan dus nog door). Door het pro-actief werk zou namelijk te weinig tijd overblijven voor het basispolitiewerk. “Dat is niet meer haalbaar, want onze basispolitiezorg kwam in het gedrang. Wij konden niet altijd meer snel reageren op noodoproepen van de burgers”, aldus Pieteraerens eerder deze week. “Waarom zouden we [nog]? 95 à 99 procent van de opgepakte mensen werd door de Dienst Vreemdelingenzaken vrijgelaten met een bevel om het grondgebied te verlaten”