Voor Daniel Termont (sp.a) zijn de laatste maanden als burgemeester van Gent aangebroken. Na de gemeenteraadsverkiezingen hoopt hij het stokje te kunnen doorgeven aan sp.a-schepen Rudy Coddens. Als het van Termont afhangt, dan gaat zijn opvolger na de verkiezingen niet met de N-VA in zee. “Die partij legt altijd de schuld bij een ander”, stelt hij tegenover De Zondag.

Termont ziet het rood-groene kartel na de verkiezingen liever niet met de N-VA besturen. “Die partij legt altijd de schuld bij een ander”, stelt hij. Door de Vlaams-nationalisten is het “een persoonlijk spel geworden. Zo zet je mensen tegen elkaar op. Ik hou niet van zo’n samenleving”. Ook ten aanzien van een coalitie met de liberalen heeft Termont zijn twijfels. “Als ik het programma van Open Vld vandaag zie, bijvoorbeeld op vlak van sociale woningbouw, dan is dat niet complementair met ons programma”, klinkt het.

https://twitter.com/PolBegov/status/1033563360246292481

Optima en Publipart

Tijdens Termont zijn laatste bestuursperiode kwam hij in een aantal stormen terecht. Naast vragen omtrent de legaliteit van de Ghelamco Arena, werd hij genoemd in de Optima-affaire. “Ik kan iedereen recht in de ogen kijken”, stelt Termont daarover in De Zondag. “Dat bleek ook uit de conclusies van de commissie: ik heb géén fouten gemaakt. Je kan van Gent geen florissante stad maken zonder goede contacten met het bedrijfsleven. Maar wat ik doe, is altijd voor de stad, en nooit voor mijn persoonlijk profijt”.

Later doorstond Termont een nieuwe affaire: Publipart. Het grote probleem? Beoogd ‘troonopvolger’ Tom Balthazar nam ontslag. De (aanvallende) houding van Siegfried Bracke (N-VA) in dit dossier, wekt(e) bij de Gentse burgemeester woede op. “Hij heeft een schijnheilig spel gespeeld. Hij vulde zélf zijn zakken met Telenet. Ik ben ook gevraagd door Telenet, maar heb neen gezegd”, klinkt het. De stelling van Termont kan evenwel opmerkelijk worden genoemd. Later, na de affaire, verklaarde Bracke immers dat hij – tijdens de periode dat hij Kamervoorzitter was – geen geld van Telenet had ontvangen.

Ontslag van Crombez? “Niet verstandig”

Eerder stelde sp.a-voorzitter John Crombez dat wanneer de gemeenteraadsverkiezingen voor de sp.a tegenvallen, het voor hem stopte“Als het echt niet goed is, zal ik mijn conclusies wel trekken. Wees gerust, ik zal me niet vastklampen aan mijn stoel”, stelde hij tegenover De Morgen. “Niet verstandig”, zegt Termont daarover. “Zijn mandaat hangt af van de nationale verkiezingen in 2019. Hij is niet verantwoordelijk voor de grote steden. Ik zeg hem dat ook. Ik vind niet dat hij nu weg kan”.