Dat de chat-app Telegram populair is bij terroristen is al langer gekend. Maar nu wordt er ook meer en meer gebruik van gemaakt door de ‘reguliere’ georganiseerde misdaad, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Algemeen Dagblad. Drugs kopen, wapens verhandelen, vals briefgeld aanschaffen… Het kan allemaal via Telegram.

Communicatie via de applicatie is sterk beveiligd. Encryptie zorgt ervoor dat het nagenoeg onmogelijk is om communicatie tussen andere personen in te kijken. Bovendien bezorgt Telegram nog geen gegevens over gebruikers aan veiligheidsdiensten. Reden genoeg voor criminelen om van het ‘dark web’ en WhatsApp over te schakelen naar Telegram. Via openlijk te bezichtigen groepen kan met XTC of cocaïne kopen, vals briefgeld, maar ook illegale vuurwapens. Verkopers hoeven zich geen zorgen te maken, want ze kunnen zich verschuilen achter anonieme accounts.

“Meer dan 5.000 verwijzingen naar Telegram-groepen op hackerfora”

De chat-app wordt meer en meer populair bij criminelen ten nadele van het ‘darknet’: het niet-geïndexeerde en verborgen internet. “Dat gebeurde met name nadat politiediensten in de zomer van vorig jaar de grote illegale marktplaatsen Alphabay en Hansa Market oprolden”, zegt onderzoeksanalist Rafael Amado van Digital Shadows in het Algemeen Dagblad. Amado publiceerde onlangs een onderzoeksrapport inzake cybercriminaliteit. Hieruit bleek ook dat de verkoop van kredietkaartdata en beveiligingslekken meer en meer via Telegram verloopt: “We vonden op hackerforums op het internet de afgelopen maanden meer dan 5.000 verwijzingen naar Telegramgroepen.”

IT-experts waarschuwen ervoor dat de clandestiene handel via Telegram een pak moeilijker te bestrijden is dan deze via het darknet. De verkopers moeten immers één per één aangepakt worden, bijvoorbeeld via nepaankopen. Voorheen kon men een heel kanaal in een keer oprollen. De Nederlandse politie is op de hoogte van de evolutie maar wil geen details kwijt over hun aanpak. “Het heeft onze aandacht”, zo luidt het.

ADVERTENTIE