In Syrië zijn verschillende rebellengroeperingen bezig met de opbouw van een “Nationaal Leger” dat steun krijgt van Turkije. Het leger zou een groot obstakel kunnen worden voor de Syrische president Bashar al-Assad die probeert om het land weer volledig onder zijn controle te krijgen. De grootste moeilijkheid van de rebellen is het opzij zetten van de rivaliteit die er heerst tussen de verschillende groeperingen. Dat meldt Reuters.

De poging om een leger uit te bouwen vormt het kernpunt van de plannen van de door Turkije gesteunde oppositie om de laatste grote rebellenregio in Syrië veilig te stellen. De aanwezigheid van Turkse grondtroepen beschermde het gebied tot nu toe van aanvallen van het regeringsleger. Assad, die gesteund wordt door Rusland en Iran, heeft gezworen om “elke centimeter” van Syrië te heroveren. Ook al is het grootste deel van het land weer onder zijn controle, toch blijft de Turkse aanwezigheid voor moeilijkheden zorgen voor een offensief in het noordwesten van Syrië.

De rol van Turkije evolueerde van het steunen van Syrische rebellen naar het heropbouwen van scholen en ziekenhuizen. Minstens vijf takken van de Turkse postdienst hebben ook al kantoren geopend in het gebied. Kolonel Haitham Afisi, hoofd van het “Nationale Leger”, zegt dat het opbouwen van de rebellentroepenmacht het voorbije jaar geen makkelijke opdracht is geweest. “We staan aan het begin. We staan tegenover zoveel moeilijkheden, maar we werken eraan om ze te overwinnen”, reageert Afisi.

Recent nog moest Afisi de rebellen opdragen om te stoppen met willekeurig het vuur te openen, uniformen te dragen en samen te werken met een pas ontwikkelde militaire politie die “de kracht van recht en justitie voorstelt en geen rivaal is van één van de groeperingen”. De rebellengroepen worden ook verboden om hun eigen gevangenissen en rechtbanken op te richten.

Illegale Turkse bezetting

Het “Nationale Leger” bestaat uit ongeveer 35.000 soldaten uit een paar van de grootste groeperingen in de burgeroorlog. Vorige pogingen om de rebellen te verenigen mislukten echter doordat lokale rivaliteiten en tegenstrijdige agenda’s van buitenlandse sponsors de bovenhand namen. Het “Nationale Leger” zou een ander verhaal kunnen worden door de Turkse aanwezigheid op het terrein. De Turken rukten al twee keer op in noordwestelijke richting. Een eerste keer in 2016, toen dreven ze Islamitische Staat uit het gebied tussen Azaz en Jarablus. Een tweede keer veroverden ze de naburige Afrin regio van de Koerdische YPG militie, eerder dit jaar.

(Lees verder onder de tweet.)

De Koerdische YPG maakt het gebied zo belangrijk voor Turkije. Het land vreest immers dat de Koerdische militie gelinkt is aan de Turkse Koerdische Arbeiderspartij (PKK) die gezien wordt als een terroristische groepering. Assad reageerde dat Turkije Syrisch grondgebied op illegale wijze bezet. “Alle steun voor het ‘Nationale Leger’ is van Turkije, er zijn geen andere partners”, reageert Afisi. Die steun uit zich in lonen voor soldaten, logistieke steun en wapens indien nodig. Er zijn slechts drie vijanden: Assad, de PKK en Islamitische Staat. Turkije heeft ook 12 militaire bases opgericht in de Idlib provincie en de naburige gebieden rond zuidwest Afrin. Dit deden ze onder een akkoord met Rusland en Iran met de reden dat ze een “de-escalatie” van Idlib willen. Assad liet echter al weten dat de provincie wel eens zijn volgende doelwit zou kunnen zijn.