De Spaanse regering en de deelstaatregering van Catalonië hebben voor het eerst in zeven jaar opnieuw onderhandelingen gehouden. Afgelopen woensdag zaten delegaties van de nieuwe socialistische federale regering samen met de delegatie van de Catalaans-nationalistische deelstaatregering. Hoewel het een innovatie is dat er opnieuw gesprekken plaatsvinden, is een echte doorbraak nog niet gerealiseerd, zo brengt persagentschap AFP.

Gisteren zaten vertegenwoordigers van de Spaanse en de Catalaanse regering samen. De bedoeling was dat enkel zou gepraat worden over financiën en infrastructuurinvesteringen, en dat het communautaire vermeden zou worden. De Catalanen sneden echter toch het onafhankelijkheidsvraagstuk aan en vroegen om een nieuw onafhankelijkheidsreferendum en de vrijlating van het aantal Catalaanse politici die wegens ‘rebellie’ en hun betrokkenheid in de organisatie van het onafhankelijkheidsreferendum vorig jaar in de gevangenis zitten.

“Na 7 jaar heeft de bilaterale Commissie van de Staten-Generaal elkaar vandaag ontmoet”, zo tweette Spaans premier Pedro Pedro Sánchez (PSOE) woensdag. “Dit impliceert het herstel van de institutionele normaliteit en de democratische dialoog. We hebben een project voor Catalonië in Spanje en deze overheid is gestart met de manier om dit [project] te realiseren.” Toch liepen de gesprekken niet geheel naar wens, zo blijkt uit de latere Catalaanse reacties.

Puigdemont: “De wittebroodsweken zijn voorbij”

“Er waren enkele belangrijke meningsverschillen, maar in staat zijn om op een normale wijze te zeggen dat we grote meningsverschillen hebben, is ook belangrijk”, zo liet de socialistische Spaanse minister van Regionale Administratie Meritxell Batet (PSOE) optekenen. De huidige Spaanse regering wees een nieuw referendum over Catalaanse onafhankelijkheid af “omdat de Grondwet het niet toelaat”.

“We hebben heel verschillende concepten over normaliteit”, zo reageerde de minister van Buitenlandse Zaken van Catalonië Ernest Maragall (Linkse Beweging). Volgens deze linkse nationalist heeft de centrale Spaanse regering nog geen enkel plan voorgesteld om de onenigheid tussen de twee niveau’s op te lossen.

Bij het aantreden van Spaans premier Sánchez was dit echter een van de beloftes aan het Spaanse volk. Sánchez stelde een nieuwe positieve dynamiek te willen geven aan de Spaans-Catalaanse verhoudingen en ontmoette vorige maand in dit kader ook de nieuwe Catalaanse minister-president Quim Torra (onafhankelijk). De voorganger van Torra, Carles Puigdemont (PDeCAT), stelde tijdens een persconferentie in België na de gesprekken echter dat Sánchez “nog huiswerk te doen heeft” wat betreft deze belofte. “We hopen dat, eens de zomervakantie voorbij is, hij zijn tijd zal gebruikt hebben, want de wittebroodsweken zijn voorbij.”