Intussen is meer gekend over de hoofdverdachte in de moordzaak op de Belgische agent Amaury Delrez. Het gaat om Yvo T. (36). Hij is van Nederlandse komaf, woonde in de tuin van zijn ouders in een caravan, dealde drugs en werkte in een interieurwinkel. Hij zat echter meer “ziek” thuis en is “niet goed in het hoofd”, zo brengt onder meer Het Nieuwsblad.

Afgelopen zaterdagnacht vond een drama plaats in Spa, Wallonië. Een Belgische agent werd doodgeschoten tijdens een incident in het uitgangsleven. Een verdachte werd geïdentificeerd door het parket. Het gaat om Yvo T. (36). Er werd eerder bericht dat hij gekend was bij het gerecht voor slagen en verwondingen, maar nu komt meer boven water. Er werd hem en zijn twee familieleden toegang geweigerd in het ‘Havana Café’, in het centrum van Spa. “De Nederlanders kregen het aan de stok met de portiers, waarop de kroegbaas de politie belde”, zo stelde parketwoordvoerster Vanessa Clérin eerder. Yvo T. zou hier al getoond hebben dat hij een wapen op zak had.

Toen de politie ter plekke kwam zaten de Nederlanders al in een taxi. Wanneer een van de agenten die werd ingeschakeld de inzittenden wilde controleren, werd vanuit de taxi geschoten. Agent Amaury Delrez (38) – vader van 3 kinderen – werd in het hoofd geraakt. Hij stierf later aan zijn verwondingen. “Er werd nog geprobeerd om hem te reanimeren, maar tevergeefs.” De collega van Amaury D. schoot echter terug. Wellicht werd T. hierbij geraakt in de buik. Hij werd gewond gevat in de bossen.

Familie schutter Yvo T. blijft ook aangehouden

Zijn verhoor werd zondagmiddag afgebroken “omdat er geen zinnig woord meer uit hem kwam en hij steeds in slaap viel. Vermoedelijk door een combinatie van de lange nacht zonder slaap en alcohol- en/of drugsgebruik”aldus nog Clérin in Het Laatste Nieuws. Maandag ging zijn verhoor verder. Na onderzoek blijkt dat Yvo T. was afgezakt naar Wallonië om met zijn broer en vader naar de Formule1 GP van België te gaan kijken. Men wou volgens verslaggeving van De Limburger voor de Nederlands-Belgische F1-piloot Max Verstappen supporteren.

De vader en de jongere broer van Yvo blijven naast Yvo zelf ook aangehouden. De twee getuigen, die tevens in de taxi zaten en gisteren nog werden gezochten, hebben zich tevens gemeld. “Twee mensen hebben zich gisteren spontaan gemeld”, aldus nog Clérin vandaag. “Zij hebben niets met de feiten te maken en zaten toevallig ook in de taxi.” 

(Lees verder onder de tweet.)

‘Trailer trash’

Mensen die het gezin van Yvo T. kennen, spreken over hem als een dertiger die geplaagd werd door vele problemen. Hij woonde bij zijn ouders in Schinnen in de tuin. Dit in een caravan. Hij was regelmatig betrokken in gewelds -en drugsincidenten. Het Nieuwsblad schrijft dat Yvo T. “geen zware crimineel” was, maar “veeleer een wat marginale figuur met een impulsief karakter”. Zijn oude baas bij bij interieurwinkel Trendhopper in Venlo getuigde in de krant: “Aan Yvo was al langer een vijs los. Twee jaar geleden is hij hier moeten vertrekken. Hij zat meer ziek thuis dan dat hij kwam werken.”

Cannabis dealen en bier drinken waren de hoofdbezigheden van Yvo I., zo blijkt. “Hij verkocht geregeld aan mijn eigen zoon”, zegt een vrouw in de straat van Yvo T. zijn gezin. Het is mogelijk dat hij in deze context een wapen droeg tijdens de fatale nacht van zaterdag op zondag.