Hangt het van sp.a-Antwerpen af, dan verdwijnt de luchthaven van Deurne. Volgens de socialisten heeft de stad geen nood aan een toeristenluchthaven en moet het terrein tegen 2030 een park worden. “Sluiten die subsidieslurpende handel”, klinkt het bij lokaal sp.a-boegbeeld Tom Meeuws.

Gisteren kondigde VLM Airlines aan dat haast alle bestemmingen vanuit Antwerpen worden geschrapt. De luchtvaartmaatschappij wil zich nu focussen op chartervluchten voor één of meerdere klanten. Deze evolutie zorgt er volgens Meeuws voor dat het bestaan van de luchthaven moeilijk kan worden verantwoord. “Het gebruik van de luchthaven voor toeristische vluchten is een luxe voor mensen uit de Antwerpse regio, maar kan moeilijk rationeel verantwoord worden met een nationale luchthaven die amper veertig kilometer verderop ligt,”, citeert persagentschap BELGA hem.

Daarnaast verwijst de lokale sp.a-voorzitter naar de Europese donderwolken die boven de luchthaven hangen. De Europese Commissie moet immers beslissen over de vraag of het Vlaams belastinggeld aan de luchthaven geen verboden staatssteun uitmaakt. Volgens Meeuws is het dan ook tijd voor een “duurzame reconversie tegen 2030”. Tegen dan moet de luchthaven van de socialisten sluiten en plaats maken voor scholen, woningen en recreatie.

Sp.a-Antwerpen heeft voor de Antwerpenaar, die door de sluiting van de luchthaven een stuk van zijn mobiliteit verliest, een aantal compensaties in gedachten. Zo moet er een nauwere samenwerking komen tussen de NMBS en Brussels Airport en wil de partij af van de diabolotaks.

Groen volgt: “Zo snel mogelijk dicht”

Groen deelt de mening van sp.a-Antwerpen en stelt, bij monde van Vlaams parlementslid Ingrid Pira, dat de luchthaven “zo snel mogelijk” moet sluiten. “Op de luchthaven van Antwerpen worden al jaren lijnen opgestart en daarna onmiddellijk weer afgesloten, dat is niet nieuw. De luchthaven heeft geen toekomst“, stelt ze tegenover BELGA.

Antwerps Open Vld-lijsttrekker Philippe De Backer is het hier niet mee eens. Volgens hem is er “duidelijk wél nood aan een Antwerpse luchthaven”. “De luchthaven van Deurne moet Antwerpen snel bereikbaar maken voor zakenlui. Dat is van groot belang voor onder andere de haven en de diamantsector”, klinkt het bij de liberaal.