Het Zomerakkoord van de federale regering bevatte een grote trofee voor Open Vld-vicepremier Alexander De Croo namelijk het introduceren van een vierde speler op de telecommarkt. Niet enkel internetduopolisten Telenet en Proximus reageerden boos op deze beslissing, ook twee socialistische vakbonden zien deze vierde speler niet zitten. “We zien niet in welke meerwaarde vier mobiele operatoren hebben voor de Belgische telecommarkt”, citeert De Standaard ACOD en BBTK.

De Croo maakte al langer werk van het introduceren van een vierde mobiele operator. Dit zou er volgens telecomregulator BIPT immers toe leiden dat de prijzen voor mobiele telefonie en dataverkeer dalen. Daarnaast zal een extra speler niet alleen een (positief) effect hebben op de mobiele, maar ook op de vaste markt zoals tv en telefonie.

Slechtere arbeidsomstandigheden

De vakbonden zijn evenwel niet in hun nopjes met de beslissing van de regering. Zo zou volgens hen de werkgelegenheid in gevaar komen. Daarnaast zullen – als gevolg van de introductie van een vierde speler – ook de arbeidsomstandigheden verslechteren en zal de dienstverlening aan kwaliteit inboeten. “We zien niet in welke meerwaarde vier mobiele operatoren hebben voor de Belgische telecommarkt”, reageren de socialistische vakorganisaties tegenover De Standaard.

Wil De Croo niet met de socialistische vakorganisaties overleggen, dan dreigen ze met acties. De vakbonden staan immers ook bijzonder sceptisch ten aanzien van voordelen van een vierde operator. Zo zou de onderlinge concurrentie tot kostenbesparingen leiden. Eerder gebeurde dat volgens het ACOD en BBTK in Italië en Frankrijk toen men daar nieuwe spelers toeliet. “Het leidde weliswaar tot lagere prijzen, maar ook tot een veel slechtere dienstverlening”, klinkt het.

Regering maakt ruimte voor vierde telecomspeler

Één strijd

De huidige spelers – Proximus, Telenet en Orange – kunnen op die manier op een onverwachte bondgenoot rekenen. Eerder omschreef Proximus de voorwaarden waaraan de nieuwe telecomoperator aan zal moeten voldoen als discriminerend. “We betreuren deze beslissing omdat het zal toelaten dat een nieuwe operator aan disruptieve (verstorend, red.) voorwaarden de Belgische markt kan betreden”, klonk het na de regeringsbeslissing. “Dit zal inderdaad de prijzen voor de consument op korte termijn doen dalen, maar zal ook onmiddellijk gevolgen hebben voor de kwaliteit van het netwerk en de winstgevendheid van de sector.”

Telenet trad Proximus toen opvallend synchroon bij. “D[i]t maakt dat de nieuwe speler aan betere voorwaarden op de markt kan komen”, zo klonk het bij het internetbedrijf in handen van het Amerikaanse Liberty Global.