Slachtoffer racisme Pukkelpop blijkt zelf racistisch

0
62538

Begin deze week ontstond ophef over bepaalde baldadigheden op het Pukkelpop-festival. Enkele jongeren werden gefilmd terwijl ze tijdens een rapconcert “Handjes kappen! De Congo is van ons!” zongen. Sarah G., een zwarte blogster, trok kwaad naar Twitter en kwam met de feiten naar buiten. Maar enkele rechtse opiniemakers rakelen nu oude tweets op van Sarah waaruit blijkt dat de zwarte dame zelf racistische overtuigingen er op nahield of -houdt. De tweets, die dateren van 2015 en 2017, dreigen nu als een boemerang in het gezicht van de racisme-aanklaagster te vliegen.

Brede consternatie in de Vlaamse en Franstalige pers afgelopen dagen. Enkele Vlaamse jongeren hebben tijdens het Pukkelpop-optreden van Kendrick Lamar het varken uitgehangen, zo bleek. Sarah G. en haar zus trokken met bewarend beeldmateriaal naar Twitter en klaagden racistisch gedrag aan. Maar bovengedreven tweets van Sarah zelf wijzen op gelijkaardige gedrag. Zo vond/vindt Sarah onder meer dat “blanke meisjes liegen”. En mensen met een lichtere huidskleur – maar nog geen zwarte – noemde Sarah in 2017 nog “lichtgekleurde vuilzakken”.

Zwart meisje op Pukkelpop: “Dronken zijn is geen excuus”

Op een amateurvideo die deze week in het nieuws kwam is te horen hoe enkele jongeren “Handjes kappen! De Congo is van ons” zingen. De ‘handjes’ zijn een referentie aan de beruchte rubberoogstpraktijk in de kroonkolonie Congo onder het bewind van Belgisch koning Leopold II. Wie te weinig rubber oogstte in negentiende-eeuws Congo, kon immers een hand kwijtraken. “Ik was emotioneel kapot. Ik heb de hele set gehuild. Ik voelde de slechte sfeer rond mij, wilde gewoon verdwijnen”, zo tweette Sarah G., die erbij was. “Ik werd behandeld als een dier in een kooi”, zo liet Sarah G. verder via VTM en RTL weten. Zij en haar zus zouden geduwd en geschopt zijn, met drankjes zijn bekogeld en aan de haren zijn getrokken. Intussen sprong het parket reeds op de zaak.

Een anonieme getuigenis, die online werd gebracht door RechtsActueel, stelde echter dat een – geweldloze – ruzie ontstond nadat de twee meisjes naar voren drongen tijdens het concert. En ook een artikel in Het Laatste Nieuws wijst op uitlokking. Maar zelfs na de excuses van een van betrokkenen die het aanstootgevende lied zong, was Sarah niet tevreden. “Dronken zijn is geen excuus”, klonk het. “Ik vind dat mensen moeten opletten met wat ze zeggen, want dat kan sommige mensen veel pijn doen.” 

“Lichtkleurige vuilzak”

Wat speurwerk op Twitter van onder andere Dries Van Langenhove, de stichter van de rechtse jongerengroep Schild & Vrienden, en Vlaams Belang Jongeren-voorzitter Bart Claes duidt echter op zijn beurt op mogelijk kwetsende uitingen vanwege de beschuldiger.

(Lees verder onder de tweet.)

Tussen 2015 en 2017 deed Sarah G. enkele straffe uitspraken op Twitter, zo blijkt. De film ’12 Years a Slave’ – die een verhaal in beeld brengt over slavernij in de 19de-eeuwse Verenigde Staten – liet Sarah G. onder meer “nog meer blanke mensen haten”. En in een Twitter-discussie in 2017 noemde ze een mulat persoon een “lightskin trashbag” of een “lichtkleurige vuilzak” die het niet verdiende om “ons (het zwarte, red.) bloed in de aderen te hebben vloeien”.

“Blanke meisjes liegen”

In enkele andere tweets stelde Sarah G. dan weer dat “blanke meisjes (veel) liegen”. Deze laatstgenoemde tweets staan nog steeds online, maar de tweets over de ‘vuilzakken’ en ’12 Years a Slave’ zijn intussen verwijderd. Sarah G. zelf kon niet bereikt worden voor commentaar door SCEPTR.

(Lees verder onder de tweet.)

De affaire doet ietwat denken aan de berichtgeving rond het ‘selfiemeisje’ in 2016. Toen nam een hoefddoekdragende moslima genaamd Zakia Belkhiri glimlachend en met het v-teken gebarend een ‘selfie’-foto met verschillende Vlaams Belang-kopstukken waaronder Kamerlid Filip Dewinter. Dit tijdens een betoging. De stunt haalde de nationale pers en werd gretig opgepikt in de media als een origineel tegenprotest. De zaak kwam echter als een boemerang terug in veel gezichten toen Belkhiri op Twitter meerdere antisemitische uitspraken bleek gedaan te hebben. Belkhiri verwijderde haar Twitter-account te midden van de hier opvolgende controverse.