Yvo T., de hoofdverdachte van de moord op politieagent Amaury Delrez in Spa, heeft tijdens zijn ondervraging gesteld dat hij zich nagenoeg niets meer herinnert. Dit wegens zijn uitvoerig drank- en drugsgebruik die avond. RTL Info kon de informatie inkijken en brengt verder dat Yvo T. beweert aan een ziekte te lijden.

De Nederlander Yvo T. en zijn familie waren afgelopen weekend naar Wallonië afgezakt om naar het F1 in Spa-Francorchamps te kijken. Ze wilden supporteren voor de Belgisch-Nederlandse autocoureur Max Verstappen. Dat verliep echter anders. Gisteren werd Yvo T. formeel aangehouden voor doodslag op de 38-jarige agent Amaury Delrez, vader van drie. Delrez werd neergekogeld toen hij Yvo T. en zijn broer en vader wilde controleren in een taxi. Dit na een incident in het uitgaansleven met een portier van Havana Café. De collega van Delrez schoot echter terug en Yvo T. werd later gevat in een vakantiehuis in het bos waar hij had aangebeld voor een glas water. Dit met een kogelwonde in de buik.

Hoofdverdachte politiemoord Spa: “een zwart gat”

In zijn verhoren beweert T. zich niets te herinneren. Alles tussen de aankomst aan Café Havana tot zijn arrestatie zou “een zwart gat” zijn. T. had immers veel bier gedronken en die avond naar eigen zeggen vijf verschillende drugs genomen. Waar het moordwapen nu is, of waarom er geschoten is, kon T. dus niet vertellen. Hij herinnert zich wel dat hij het “heel koud” had en daarom een taxi wilde, maar niet het instappen. Ook het wakker worden in een bos kan T. zich nog voor de geest halen, samen met het aanbellen in een vakantiehuis waar hij vroeg om een glas water. Hij viel er in slaap in de zetel tot hij agenten zag in de tuin. De politie vertelde hem om opnieuw te gaan slapen, waarna er weer een zwart gat in de geest van T. zou zijn.

Het parket bevestigt dat T. wat verteld heeft tijdens zijn verhoor, maar stelt dat T. zich tijdens zijn verhoor bij de onderzoeksrechter beriep op zijn zwijgrecht. Dit naar eigen zeggen “om geen fouten te maken”. De onderzoekrechter wou tevens weten waarom T. zat te beven tijdens het verhoor. De verdachte beweert de ziekte ‘tremor’ te hebben. ‘Tremor’ – een voortdurende onvrijwillige schudbeweging van één of meerdere lichaamsdelen – is echter geen ziekte op zich, maar een symptoom van bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson. Ook alcoholici kunnen eronder lijden, al ontkent Yvo T. dat het gaat om ontwenningsverschijnselen. Gisteren werd duidelijk dat T. al jaren geplaagd werd door vele problemen, maar ‘geen zware gangster’ was.