De rechtsnationalistische jongerenorganisatie Schild & Vrienden (S&V) was eind vorige maand te gast bij de Hongaarse premier Viktor Orbán. De audiëntie vond plaats in de marge van een festival met lezingen en debatten, genaamd ‘Tusványos’. Een van de internationale sprekers op het festival was Dries Van Langenhove, oprichter van S&V. Ook Orbán zelf gaf er een speech, waarna een S&V-delegatie werd uitgenodigd op gesprek bij de premier. De Vlaams-nationalisten van S&V kregen er de opdracht om “jullie natie zo snel mogelijk wakker te maken, of België zal er dramatisch anders uit zien in 5 tot 10 jaar.”

Van Langenhove werd uitgenodigd op het populaire Hongaarse festival/jeugdkamp Tusványos, dat doorging van 24 tot 29 juli in Roemeens Transsylvanië – alwaar veel etnische Hongaren wonen. Dit nadat Van Langenhove eerder werd opgemerkt in de Hongaarse pers na een S&V-actie aan het Gentse Gravensteen. De speech die Van Langenhove er gaf, kon in de Hongaarse media en in rechtse middens op belangstelling en sympathie rekenen. De Hongaarse premier Viktor Orbán – die bekend staat om zijn EU-kritische anti-massamigratie-politiek – hield na afloop een onderhoud met de Vlaamse jongerendelegatie van Schild & Vrienden.

Orbán: “Als jullie nu niet gewekt worden, zal België iets anders worden in 5-10 jaar”

In zijn toespraak bewonderde Van Langenhove de huidige politieke attitude in Centraal- en Oost-Europa. Volgens de S&V-kopman leiden moeilijke tijden tot sterke mensen en goeie tijden tot zwakheid. Dit zou volgens Van Langenhove de huidige verschillen in opvattingen tussen West- en Oost-Europa kunnen verklaren. Hij vroeg de Hongaren om te blijven vechten voor hun traditionele cultuur, christelijke waarden en nationale identiteit en hoopt hetzelfde te kunnen doen in Vlaanderen omdat zijn “generatie de grootste generatie van Europeanen die ooit leefden moet worden, of ze zal de laatste zijn”.

In het onderhoud met Orbán drukte de Hongaarse staatsleider Van Langenhove op het hart dat West-Europa “zo snel mogelijk moet wakker worden, anders komen jullie in de problemen”, aldus Orbán. “De ontwikkelingen die nu plaatsvinden, zijn niet alleen onaangenaam, niet alleen vervelend, ze veranderen op een dramatische wijze de basis van [jullie] beschaving. Als jullie niet wakker worden in afzienbare tijd, dan zal België [iets] anders zijn in 5 of 10 jaar. […] Als jullie verandering willen, sta recht en vecht.”

De S&V-delegatie nam met hun nieuw professioneel cameramateriaal beelden op van de ontmoeting, die ze via hun sociale mediakanalen deelden. Op het beeldmateriaal is te zien hoe Orban grapt dat “Vlaanderen het deel is [van België] dat werkt”, maar ook ernstig stelt dat elke Westerse natie krijgt wat ze verdient: een impliciete verwijzing naar de democratische kiesresultaten bij ons en onze buurlanden. Onlangs haalde de Vlaams-nationalistische organisatie nagenoeg 10.000 euro op via een crowdfunding om hun cameramateriaal te financieren.

ADVERTENTIE