Te midden van een escalerende diplomatieke rel tussen Saoedi-Arabië en Canada leek een Saoedische organisatie op maandag in een tweet te dreigen met ‘9/11’-achtige aanslag tegen Canada.

Enkele uren nadat Riyad maandag aankondigde dat het de Canadese ambassadeur in Saoedi-Arabië had uitgewezen, tweette ‘Infographic KSA’ – een regeringsgezinde Saoedische twitteraccount – een afbeelding van een Canadees vliegtuig gericht op de skyline van Toronto. Velen zagen het beeld als een weinig subtiele verwijzing naar de aanslagen van 11 september 2001. Vijftien van de vliegtuigkapers van ‘9/11’ waren overigens Saoedi’s.

(Lees verder onder de tweet.)

“Neus steken waar het niet thuishoort”

Een bijschrift op de afbeelding waarschuwde over “je neus steken waar het niet thuishoort”. Ook stond er “Wie zich bemoeit met wat hem niet aangaat, vindt wat hem niet bevalt” te lezen.

Nadat de afbeelding de nodige controverse had uitgelokt werd deze verwijderd door ‘Infographic KSA’. Er volgde ook een verontschuldiging. “Het vliegtuig was bedoeld om de terugkeer van de ambassadeur te symboliseren”, tweette de organisatie. “We realiseren ons dat dit niet duidelijk was, elke andere betekenis was onbedoeld.” 

Diplomatieke rel

Canada en Saoedi-Arabië zijn in een diplomatieke rel verwikkeld na een Canadese oproep om vastgehouden mensenrechtenactivisten in Saoedi-Arabië vrij te laten. Riyad reageerde woedend en riep de Saoedische ambassadeur terug uit Toronto. Ook kreeg de Canadese ambassadeur 24 uur om Saoedi-Arabië te verlaten.

Bovendien heeft de staatsluchtvaartmaatschappij van Saoedi-Arabië vluchten van en naar de Canadese stad Toronto opgeschort. Ook verbood de Saoedische regering nieuwe handel met Canada en zal het onderwijsuitwisselingsprogramma’s met Canada opschorten.

Vandaag escaleerde de rel verder toen Saoedi-Arabië aankondigde dat het alle medische behandelingsprogramma’s in Canada stopzette. Ook zou Riyad alle Saoedische patiënten in Canada verhuizen naar het buitenland.