In de oorlog in Jemen sloot de door Saoedi-Arabië geleide coalitie, die door de VS gesteund wordt, deals met strijders van Al-Qaeda. Ook zouden honderden jihadi’s door de Saoedi’s gerekruteerd zijn. De Verenigde Staten zouden op de hoogte zijn geweest van de overeenkomsten. Voor hen zou de strijd tegen Iran echter voorrang krijgen op de strijd tegen Al-Qaida.

De coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië beweerde de afgelopen jaren dat ze het vermogen van Al-Qaida om vanuit Jemen aanslagen uit te voeren heeft teruggedrongen. Uit een onderzoek van ‘The Associated Press’ blijkt nu echter dat de coalitie – die overigens materieel en logistiek door de Verenigde Staten gesteund wordt – bevelhebbers van Al-Qaida heeft betaald om steden te verlaten. Andere leden van Al-Qaida mochten dan weer belangrijke steden te verlaten met materieel, wapens en geplunderd geld.

(Lees verder onder de tweet.)

VS op de hoogte

Bovendien werden honderden leden van Al-Qaida gerekruteerd om zich aan te sluiten bij de Saoedische coalitie. De Verenigde Staten zouden op de hoogte zijn geweest van overeenkomst. Zo zouden de VS bij momenten hebben afgezien van drone-aanvallen uit te voeren op Al-Qaida in Jemen.

Jemen is het strijdtoneel van twee verschillende conflicten. Enerzijds hopen de Verenigde Arabische Emiraten, gesteund door de VS, Al-Qaida uit Jemen te verdrijven. Het belangrijkere conflict is echter Saoedische strijd tegen de sjiitische Houthi’s, die door Iran gesteund worden.

Strijd tegen Houthi’s belangrijker dan strijd tegen Al-Qaida

“De Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië ondersteunen in hun strijd tegen wat door de VS gezien wordt als Iraans expansionisme is belangrijker dan Al-Qaida in het Arabisch Schiereiland te bestrijden en zelfs [belangrijker] dan Jemen te stabiliseren”, zegt Michael Horton van de ‘Jamestown Foundation’.

Volgens Horton is de strijd van de Emiraten tegen Al-Qaida “een farce”. “Nu is het bijna onmogelijk om erachter te komen wie tot Al-Qaida behoort en wie niet, omdat er zoveel deals en allianties gesloten zijn”, aldus Horton.