Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) wil moskeeën in Italië binnenkort veel strenger controleren. “Als je niet uitlegt wie je bent, waar het geld voor de moskee vandaan komt en geen Italiaans tegen mij praat, krijg je geen halve vierkante meter nieuwe moskee”, aldus Salvini. Hij benadrukt dat niet religie het probleem is, maar wel de islam.

In het verleden bleek al meermaals dat nieuwe moskeeprojecten of de dagelijkse werking van bestaande moskeeën soms op een dubieuze manier gefinancierd worden. Zo zouden drugsmaffiafamilies hun crimineel geld witwassen door te investeren in moskeeën of stromen grote sommen geld vanuit islamitische regimes naar Europa om er macht te verwerven en extremistische islamitische stromingen te verspreiden.

“Probleem is islam”

Matteo Salvini (Lega), kersvers Italiaans minister van Binnenlandse Zaken, wil een einde maken aan die praktijken en wil daarom binnenkort strengere controles uitvoeren op bestaande en nieuwe moskeeën. Dat gebeurde in het verleden veel te weinig, vindt Salvini. Volgens Salvini laat men de islam al veel te lang zomaar zijn gang gaan. “In Italië kan je slecht praten over alles en iedereen, maar wanneer het over islam gaat: nee, daar kom je niet aan.” 

Nieuwe moskeeprojecten zullen volledig transparant moeten zijn. “Wanneer er een verzoek is voor een nieuwe moskee, waar dan ook, zal ik vragen: ‘Wie financiert het? Van waar komt het geld? Wie zal de gebeden leiden?’ Ik wil namen, achternamen en adressen”, stelt Salvini. “Als je niet uitlegt wie je bent, waar het geld voor de moskee vandaan komt en geen Italiaans tegen mij praat, krijg je geen halve vierkante meter nieuwe moskee.”

Bestaande moskeeën moeten daarnaast ook veel strenger gecontroleerd worden, vindt Salvini. “Alle plaatsen waar de islamitische godsdienst wordt gepredikt, moeten worden gedocumenteerd, gecontroleerd, geïtalianiseerd en er moet toezicht op gehouden worden.”

De presentatrice van het programma stelt vervolgens dat Salvini een probleem heeft met religie, wat Salvini stellig ontkent. “Ik heb geen probleem met religie. Ik heb nooit een probleem gehad met joden, boeddhisten of protestanten”, aldus Salvini. “Religie is niet het probleem. Iedereen mag geloven waarin ze willen, we hebben nooit problemen gehad met welke religie dan ook. Het probleem is de islam.”