Verschillende Nederlandse ambtenaren die door de stad Rotterdam worden betaald om de strijd tegen radicalisering aan te gaan, blijken zelf bijzonder radicale moslims te zijn. Dat legt de Nederlandse krant De Telegraaf vandaag bloot.

Onderzoek door De Telegraaf maakt duidelijk dat niet alles vlot loopt met de strijd tegen moslimfundamentalisme in Nederland. In Rotterdam, dat bestuurt wordt door PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb, blijken meerdere ambtenaren die werden ingezet tegen radicalisering zelf aanhangers te zijn van het islamisme.

“Dubieuze ’deskundigen’ rollen de rode loper uit voor radicale en salafistische netwerken”

Een casus die in het oog springt is deze van Ahmed Harika, een medewerker van het Rotterdamse programmateam radicalisering. Hij blijkt hiernaast echter ook de controversiële ‘Stichting Waqf’ te adviseren. Waqf haalt radicale haatimans over naar Nederland en wilde eerder in 2016 nog een salafistisch instituut oprichten in Rotterdam. Het gebouw werd toen gefinancierd door een fonds uit Qatar dat tevens miljoenen dollars pompte in islamistische terreurgroepen.

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat Harika niet zuiver op de graat is en opdrachten voor Waqf uitvoerde in 2014. “Hij heeft hier een onkostenvergoeding voor ontvangen. In oktober 2014 is Harika voor de Directie Veiligheid gaan werken”, klinkt het na navraag door De Telegraaf.

Maar ook andere medewerkers en informanten van de Directie Veiligheid, waar het programmateam radicalisering onder ressorteert, hebben banden met radicaal-islamitische instellingen in Rotterdam. De rechtse partij ‘Leefbaar Rotterdam’ (LR) heeft nu vragen voor het stadsbestuur van Aboutaleb“Het is onverantwoord om op het dossier radicalisering de regie uit handen te geven aan dubieuze ’deskundigen’, die de rode loper uitrollen voor radicale en salafistische netwerken”, zo klaagt raadslid Tanya Hoogwerf (LR) aan in De Telegraaf.