Momenteel leveren de liberalen twee burgemeesters aan de dertien centrumsteden. Na de gemeenteraadsverkiezingen wil Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten graag een verdubbeling zien. Daarnaast wil de partij in minstens de helft van die steden besturen. “‘We moeten écht ambitieus durven zijn”, stelt de partijvoorzitter tegenover BELGA.

Op dit moment leveren de liberalen in Kortrijk – met Vincent Van Quickenborne – en in Mechelen – met Bart Somers  – de burgemeester. Daarnaast zitten de liberalen in zeven van de vijftien bestuurscolleges (dertien centrumsteden plus Brussel en Vilvoorde). Rutten wil dat deze aantallen stijgen. Zo wil ze in minstens vier centrumsteden de burgemeester leveren en aan minstens de helft van de bestuurscoalities deelnemen.

Rutten: “Liberale burgemeesters maken het verschil”

Volgens Rutten is het een goede zaak wanneer meer steden een blauw bestuur krijgen. “Je ziet in Mechelen en Kortrijk dat liberale burgemeesters echt het verschil maken”, stelt ze tegenover BELGA. Om die reden zou het volgens de blauwe partijvoorzitter “alleen maar goed voor onze steden [zijn] als de liberalen daar nog zwaarder kunnen wegen”.

Opmerkelijk: net in die twee centrumsteden waar de liberalen de burgemeester leveren komen ze niet onder de naam ‘Open Vld’ op. Zo koos Van Quickenborne voor een ‘Team Burgemeester’ en is Somers lijsttrekker van de stadslijst met Groen. “Ook dat is liberaal: samenwerken met mensen die mee willen met je project, alleen bereik je niets”, repliceert Rutten daarop. “En blauwer dan Vincent en Bart vind je ze niet, geloof ik. Niemand kan beweren dat dat geen liberalen zijn”, klinkt het tegenover BELGA.

Gents strijdtoneel

Hét grote strijdtoneel voor de liberalen gaat evenwel Gent worden. Met het vertrek van huidig burgemeester Daniël Termont (sp.a) wil de populaire Open Vld-lijsttrekker Mathias De Clercq zijn duit in het zakje doen. “‘Ik voel dat het kan”, stelt De Clercq tegenover BELGA. “Ik pas voor het negativisme van de N-VA, maar wil de hand reiken naar iedereen om Gent vooruit te stuwen. Het zal op die condities zijn, of niet”.

In het verleden ‘pakte’ Termont de liberaal evenwel op dit punt. Zo stelde de Gentse burgemeester dat indien hij moest kiezen tussen Open Vld en CD&V, hij voor de christendemocraten koos. “De inhoudelijke standpunten van CD&V, en zeker Van Hecke, zijn veel linkser dan die van de liberalen”, klonk het. Het doel? De Clercq in de – voor de progressieve kiezer oninteressante – N-VA-hoek plaatsten.