Rusland zal zijn militaire politie inzetten op de Golanhoogten aan de Israëlisch-Syrische grens. De Israëlische minister van Defensie omschreef de Syrische oorlog vandaag als effectief voorbij en voorspelde dat het grensgebied vanaf nu rustiger zou zijn. Ook heeft de Israëlische luchtmacht afgelopen nacht zeven IS-strijders op Syrisch grondgebied gedood. 

Sergei Rudskoi van het Russische ministerie van Defensie kondigde vandaag aan dat de Russische militaire politie was begonnen met patrouilleren in de Syrische Golanhoogten. De Russen zouden van plan zijn om acht observatieposten in het gebied op te zetten. De Russische aanwezigheid zou volgens Rudskoi dienen ter ondersteuning van de VN-vredestroepen – die door de Syrische oorlog hun activiteiten in het gebied in 2012 hadden opgeschort. Het gebied werd onlangs door het Syrische regeringsleger heroverd.

(Lees verder onder de tweet.)

VN-vredeshandhavers

“Vandaag voerden VN-vredeshandhavers samen met de Russische militaire politie hun eerste patrouilles uit in zes jaar tijd in het scheidingsgebied”, aldus Rudskoi. “Met het doel om mogelijke provocaties tegen posten van de VN langs de ‘Bravo’-lijn te verhinderen, wordt de plaatsing gepland van acht observatieposten van de militaire politie van de Russische strijdkrachten.”

Volgens Rudskoi is de Russische militaire aanwezigheid slechts tijdelijk. Zodra de situatie zich in het land stabiliseert zouden de observatieposten worden overgedragen aan de Syrische regering. De aanwezigheid van de Russische militaire politie is eens te meer een teken van de mate van de Russische verwikkeling in Syrië.

(Lees verder onder de tweet.)

Israël bezorgd om Iran

Buurland Israël heeft bij de Russische president Vladimir Poetin gelobbyd om de invloed van het Kremlin in Damascus aan te wenden om de Iraanse militaire aanwezigheid in Syrië – met name aan de Israëlische grens – terug te dringen. Israël ziet Iran en de sjiitische Hezbollah immers als een directe bedreiging van zijn nationale veiligheid.

Zo zouden de Iraniërs hun zware wapens hebben teruggetrokken tot op een afstand van 85 kilometer van de Golanhoogten. Die terugtrekking vindt Israël nog altijd ontoereikend. Vorige week schoot schoot Israël nog een Syrische straaljager uit de lucht die het Israëlische luchtruim zou zijn binnengevlogen. 

“Syrische oorlog is afgelopen”

Afgelopen nacht zou de Israëlische luchtmacht zeven IS-strijders hebben gedood in de Syrische Golanhoogten. Zo zou “een ernstig incident” vermeden zijn. Volgens het Israëlische leger werden na de luchtaanval “explosieve gordels en een AK-47 aanvalsgeweer in het gebied gevonden”.

De Israëlische minister van Defensie, Avigdor Lieberman, omschreef de Syrische oorlog vanmorgen nog als “afgelopen”. Hij zegt er vertrouwen in te hebben dat rust aan de Syrisch-Israëlische grens nu zal wederkeren. “Vanuit ons perspectief keert de situatie terug naar de situatie van voor de burgeroorlog, wat betekent dat er terug […] centraal gezag is en iemand die verantwoordelijk is”, aldus Lieberman.