Rusland laat duizenden Noord-Koreaanse arbeiders binnen via werkvisa. En dit jaar heeft het 700 nieuwe werkvergunningen verschaft voor Noord-Koreanen. Het gaat om een mogelijke overtreding van de VN-sancties tegen Noord-Korea, zo waarschuwt The Wall Street Journal.

Meer dan 10.000 Noord-Koreaanse werkers hebben zich geregistreerd in de natie van president Vladimir Poetin, zo brengt de Amerikaanse zakenkrant. Het medium baseert zich op cijfers van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken. Maar de arbeidsregeling zou wel eens een flinke schending kunnen zijn van de VN-sancties tegen de communistische dictatuur van Noord-Korea, zo stellen ook Amerikaanse overheidsvertegenwoordigers. Deze sancties leggen andere landen allerlei handelsrestricties op jegens de Aziatische dictatuur die sinds 2012 door Kim Jong-un wordt geleid.

“Rusland moet meer doen”

“Het is absoluut duidelijk dat Rusland meer moet doen”, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Rusland stelt dat het betere relaties wil met de VS, dus dan moet Moskou dat bewijzen door met ons samen te werken, niet door tegen ons te werken in dit dringend en dreigend vraagstuk voor alle naties”.

Dit jaar zouden zo’n 700 nieuwe arbeidsvisa zijn uitgegeven door de Russische staat aan Noord-Koreaanse werkers. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wenste niet te reageren op het nieuws. “Het wordt geschat dat Noord-Koreaanse arbeidskrachten in Rusland zo’n 150-300 miljoen dollar jaarlijks terugzenden naar Pyongyang. Nu is de tijd voor Rusland om actie te ondernemen”, aldus nog het Amerikaanse BuZa-ministerie. “Moskou moet onmiddellijk en volledig de VN-sancties implementeren waarmee het heeft ingestemd.”

(Lees meer onder de tweet.)

Noord-Korea en zijn  nieuwe vrienden

Een rapport dat donderdag werd gepubliceerd door onderzoeksorganisatie C4ADS ontblootte dat, ondanks dat China en Rusland aanvankelijk en zelfs voor de VN-sancties-deadlines Noord-Koreaanse arbeidskrachten uitzetten, “meer recentelijk Noord-Korea weer zou begonnen zijn om arbeidskracht te sturen naar beide landen”.

Afgelopen jaren zijn de verhoudingen tussen Noord-Korea en oude bondgenoot China verzuurd. Zo heeft Kim Jong-un heel wat pro-Chinese elementen in zijn regering uitgezuiverd. Maar met Rusland worden de banden net aangehaald. Zo stelde een Zuid-Koreaanse denktank in een ander rapport eerder deze week dat Rusland tussen 2015 en 2017 meer olie heeft verkocht aan Noord-Korea dan dat officieel werd aangegeven.