Rusland beschuldigt jihadisten ervan een chemische aanval voor te bereiden in de Syrische provincie Idlib. De Syrische regering in Damascus zou volgens de Russen vervolgens van deze aanval beschuldigd worden, wat op zijn beurt als voorwendsel zou dienen voor het Westen om doelen van de Syrische regering te bestoken. De beschuldiging van Moskou volgt op uitspraken van de John Bolton, de veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump. Bolton waarschuwde dat de Verenigde Staten “heel sterk” zou reageren als het Syrische regeringsleger chemische wapens zou inzetten in Idlib.

Igor Konashenkov, woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, zei dat de jihadistische groepering Hayat Tahrir al-Sham “voorbereidingen treft voor een nieuwe provocatie van het ‘gebruik van chemische wapens’ door Syrische regeringstroepen tegen de vreedzame bevolking van de provincie Idlib”.

(Lees verder onder de tweet.)

Steun van Britten

Volgens Konashenkov zouden de jihadisten acht vaten met chloor geleverd hebben aan het stadje Jisr al-Shughur om de aanval in scene te zetten. Ook zouden militanten die waren “opgeleid in het behandelen van giftige substanties onder het toezicht van specialisten van het private Britse militaire bedrijf Oliva” een dag eerder in het dorp zijn aangekomen.

“De militanten hebben de taak om de redding van de slachtoffers van de chemische wapens te simuleren, gekleed in de kleren van de beroemde ‘Witte Helmen'”, aldus Konashenkov. Hij beschuldigt de Britse geheime diensten ervan  “actief betrokken te zijn” bij de “provocatie” die “voor de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk nog een reden zal zijn om de Syrische regeringsdoelen met luchtaanvallen te raken”.

Waarschuwing Bolton

John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, zei woensdag nog dat Washington “zich ongerust maakt over de mogelijkheid dat Assad opnieuw chemische wapens kan gebruiken”“Laat er geen verwarring over bestaan. Als het Syrische regime chemische wapens gebruikt, zullen we daar heel sterk op reageren”, aldus Bolton.

In april voerden de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk als eens gezamenlijke raketaanvallen uit op Syrië als reactie op een vermeende chemische wapenaanval in de stad Douma. Rusland bleef president Bashar Al-Assad toen steunen. Volgens de Russen werd de aanval in uitgevoerd of in scene gezet door de ‘Witte Helmen’.