De komiek Rowan Atkinson steunt de voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson na diens uitlatingen over de boerka. Johnson vergeleek vrouwen die de boerka droegen met “brievenbussen” en “bankovervallers”.

Volgens Rowan Atkinson – bekend van zijn rollen als Mr. Bean en Blackadder – waren de uitlatingen van Boris Johnson grappig. “Als een levenslange begunstigde van de vrijheid om grappen te maken over religie, denk ik dat Boris Johnson‘s grap over dragers van de boerka die lijken op brievenbussen een vrij goede [grap] is”, schrijft Atkinson in een brief aan ‘The Times’.

(Lees verder onder de tweet.)

“Geen verontschuldiging nodig”

“Alle grappen over religie veroorzaken aanstoot, dus het is zinloos je daarvoor te verontschuldigen. […] Je zou je eigenlijk alleen moeten verontschuldigen voor een slechte grap. Op grond daarvan is geen verontschuldiging vereist”, besluit Atkinson.

Boris Johnson, de voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken, schreef in zijn column in ‘The Telegraph’ dat moslimvrouwen in een boerka “op brievenbussen lijken”. Hij vergeleek hen ook met bankovervallers en rebelse tieners.

Vrijheid van meningsuiting

De Conservatieve Partij heeft besloten dat Johnson door een onafhankelijk panel onderzocht moet worden naar aanleiding van de klachten over zijn uitlatingen. Er zal onderzocht worden of zijn uitlatingen in strijd zijn met de gedragscode van de ‘Tories’.

Het is niet de eerste keer dat Atkinson zich inzet voor de vrijheid van meningsuiting. Zo voerde hij in het verleden al campagne tegen wetgeving die het aanzetten tot religieuze haat strafbaar zou maken. “Het is duidelijk irrationeel en belachelijk om iemand te bekritiseren om zijn of haar ras, maar het is een recht om zijn of haar religie te bekritiseren. Dat is een vrijheid”, zei Atkinson toen.