Een nieuwe campagne van het openbare vervoer in Wenen zorgt voor ophef op sociale media. Een van de affiches, die metroreizigers wil wijzen op goed gedrag en hygiëne, toont een zwart schaap dat een döner meegebracht heeft op de metro en daardoor voor geuroverlast zorgt. Commentatoren betichten de stad nu echter van racisme.

Een op het eerste gezicht onschuldige affiche zorgt sinds zijn lancering op 2 augustus voor een heftige discussie op sociale media en in de Oostenrijkse pers. De reden hiervoor is een nieuwe affiche van het Weense openbare vervoer (Wiener Linien) in hun nieuwe ‘#FahrFair’-campagne. De affiche, die gebruikers wil wijzen op orde, netheid en goed gedrag bij het gebruik van het openbaar vervoer, zou volgens een heel aantal commentatoren racistisch zijn.

Schaap eet döner in metro Wenen

Om reizigers af te raden sterk geurend voedsel mee te nemen in de metro, toont de omstreden afbeelding een kudde schapen waarvan het zwarte schaap van de kudde – Rudi – een döner eet op de metro. Net zoals in de andere afbeeldingen van de campagne, wijst het spreekwoordelijke zwarte schaap op een houding die niet past in het openbaar vervoer. De campagne rond döner verwijst daarmee naar een aankomend verbod op voedsel in Linie U6. Zo brengt een andere affiche in de campagne het zwarte schaap ‘Markus’ in beeld dat bier meeneemt in de metro. Een ander zwart schaap – Babsi – luistert dan weer te luid naar muziek op de metro in Wenen.

Maar ook het gebruikt van het zwarte schaap op zich zorgt echter voor enkele aantijgingen inzake racisme. Op sociale media wordt opgemerkt dat de afbeelding van een zwart schaap niet louter het spreekwoord visueel verduidelijkt. Ook zou het de indruk wekken dat witte, lees blanke, schapen zich ordelijk gedragen en zwarte schapen, een vermeend belichaming van migranten of burgers met buitenlandse wortels, zich doorgaans misdragen.

(Lees verder onder de tweet.)

Gelijkenis met rechtse campagne uit Zwitserland?

Anderen leggen dan weer de link met affiches van de rechts-conservatieve Zwitserse partij SVP, die in 2007 campagne voerde tegen “criminele migranten” en sterk inzette op veiligheid. Ook toen ontstond commotie over het feit dat de partij ongevraagd het werk van een Brits designer voor politieke doeleinden gebruikte. Hierbij zorgde vooral een beeld waarbij witte schapen op een Zwitserse achtergrond een zwart schaap eruit schoppen internationaal voor discussie, inclusief racisme-aantijgingen vanwege de VN.

(Lees verder onder de tweet.)

De Weense affiches, die werden ontworpen door Wien Nord Werbeagentur, werden verspreid onder leiding van gemeenteraadslid Ulrike ‘Ulli’ Sima (SPÖ), de socialistische schepen voor Infrastructuur in Wenen. De eerste commentaren van de voorzitter van de Groene fractie in de gemeenteraad, David Ellensohn, betitelen de campagne echter als “totaal ongepast”. De Weense metrolijn antwoordde op de commotie met een verduidelijking dat iedereen welkom is, ongeacht huidskleur, religie of seksuele oriëntatie, maar dat voor iedereen dezelfde regels gelden. Het stadsbedrijf wenst zich verder te distantiëren van enige verwijzingen naar de Zwitserse SVP.