Sarah G. – het zwarte meisje dat met haar verhaal over racisme naar Twitter en de pers trok – heeft haar Twitterprofiel verwijderd. Dit na groeiende kritiek aan haar adres. Sarah G. bleek namelijk zelf heel wat racistische boodschappen de wereld ingestuurd te hebben. Ook haar verhaal over het racisme-incident op Pukkelpop zou niet geheel waarachtig zijn. Volgens een ooggetuige die een lezersbrief naar Het Laatste Nieuws schreef, waren het de vermeende slachtoffers zelf die een reactie uitlokten.

Brede consternatie in de Vlaamse en Franstalige pers afgelopen dagen nadat een filmpje opdook waarin enkele Vlaamse jongeren op Pukkelpop “Handjes kappen! De Congo is van ons!” zongen. Sarah G., een zwarte blogster, plaatste de beelden online waarna een ware mediastorm ontstond. De betrokkenen werden werden al snel geïdentificeerd en er ontstond een ware mediastorm.

Maar het verhaal dat aanvankelijk werd opgehangen in de media blijkt wat eenzijdig te zijn. Slachtoffer Sarah G. hield/houdt er zelf racistische overtuigingen op na, zo wees berichtgeving eerder al uit. Zo stelde ze bijvoorbeeld op Twitter dat ze blanke mensen haat, dat lichtgekleurde mensen “vuilniszakken” zijn en dat blanke meisjes liegen. Maar naast de racistische uitingen van Sarah G., wordt nu ook haar verhaal over het racisme-incident op Pukkelpop tegengesproken. Intussen verwijderde Sarah G. haar account op Twitter na heel wat kritiek.

Pukkelpop-verhaal krijgt tegenwind

De afgelopen dagen kwamen verschillende getuigenissen van ooggetuigen aan het licht die het verhaal van Sarah G. ontkrachten. Zo stelt Malou Houdmeyers, die ook het Pukkelpop-optreden bijwoonde en alles zag gebeuren, in een lezersbrief in Het Laatste Nieuws dat er sprake zou geweest zijn van uitlokking. Bovendien zouden de zwarte meisjes zich bijzonder arrogant gedragen hebben en de rest van de menigte lastiggevallen hebben.

“Het optreden van Kendrick Lamar zou beginnen rond 23:45 uur, anderhalf uur na het optreden van Imagine Dragons. Ik, als fan van Kendrick, besloot om onmiddellijk na dat optreden al vooraan te gaan wachten zodat ik een goede plaats had. Net als vele anderen stond ik dus anderhalf uur van te voren te wachten”, aldus Houdmeyers in Het Laatste Nieuws. “Rond 23:30 uur, een kwartier voor Kendrick begon, kwamen de twee meisjes samen met een vriend aan.”

De twee zwarte meisjes – zusters – en hun vriend konden bijgevolg niet helemaal vooraan staan bij het optreden, wat niet naar hun zin was. “Ze begonnen te duwen, trekken en schelden dat we aan de kant moesten gaan. Daarop werden ze teruggefloten. ‘Iedereen wil hier staan, maar wij staan hier al langer te wachten. Stop met duwen en trekken en blijf gewoon staan’, klonk het. Het meisje begon daarop te roepen: ‘Kendrick Lamar is black and I am also black, so fuck off’.”

(Lees verder onder de tweet.)

“De Congo is van ons!”

Eén van de jongens – die wel al lang stond te wachten bij het podium en de meisjes eerder al had aangesproken op hun asociale gedrag – zong toen: “De Congo is van ons”. De vriend van de twee zussen nam zijn smartphone en vroeg het nog eens te zingen. Hij zette het lied zelf in en filmde hoe de Vlaamse jongeren meezongen. Die beelden werden intussen duchtig verspreid op sociale media.

Sarah G. gaf naar aanleiding van de mediastorm die de beelden veroorzaakten een emotioneel interview aan VTM Nieuws en RTL. Ze beweerde het hele optreden gehuild te hebben. Maar dat zou een leugen zijn, zo vertelt de ooggetuige in haar lezersbrief. “Sarah G. zegt dat ze het hele concert heeft gehuild. Voor zover ik het kon zien, stond ze te dansen en zingen.” Bovendien begonnen de zussen tijdens het optreden opnieuw mensen te duwen en lastig te vallen, waarna de beveiliging moest tussenkomen.