Een Waalse PS-schepen voor Gelijke Kansen uit Ans (provincie Luik), Henri Huygen, heeft zijn collega schepen Thomas Cialone (MR) verbaal aangevallen omwille van zijn seksuele geaardheid. De PS‘er zou homofobe opmerkingen gemaakt hebben over Cialone. Zo zou hij volgens verschillende mensen gezegd hebben dat “relaties tussen mannen onnatuurlijk zijn”. Dat meldt Belga.

De discussie, die na enkele uitspraken van Huygen ontstond, gebeurde op een lokaal feest in Ans. Daar zou de PS-schepen zich overdreven vrouwelijk gedragen hebben bij een tafel van MR-gemeenteraadsleden. Hij zou dat gedaan hebben omdat “men dit bij de MR gewoon is”, doelende op de seksuele geaardheid van eerste schepen Cialone. Die laatste was echter op dat moment niet zelf aanwezig. Daarop zei Huygen tegen de MR-tafel dat “relaties tussen mannen onnatuurlijk zijn”, toen hij Cialone zag zei hij het ook nog eens waar de MR-politicus bij stond.

Cialone liet intussen weten dat hij een klacht zal neerleggen tegen Huygen voor diens uitspraken. Hij wil ook het interfederaal gelijkekansencentrum Unia inschakelen, hoewel hij beide maatregelen aanvankelijk niet wilde gebruiken. “Maar toen bedacht ik me dat dergelijke woorden uit de mond van een politiek figuur en toekomstig kandidaat, die momenteel belast is met Gelijke Kansen, simpelweg schandalig zijn. Het is een aanval op alle homoseksuelen wereldwijd en sommigen onder hen lijden onder dit soort publieke verklaringen”, reageert Cialone.

Huygen staat bij de verkiezingen van oktober dit jaar 5e op de PS-lijst in Ans. PS-voorzitter Elio Di Rupo reageerde op de uitspraken van Huygen: “Indien de uitspraken van Huygen bewezen worden, kan hij bij de gemeenteraadsverkiezingen niet opkomen voor de PS.” Di Rupo vindt ook dat de uitspraken die de PS-schepen deed, haaks staan op de waarden van “gelijkheid, broederschap, vrijheid en rechtvaardigheid”. Di Rupo vervolgt fel: “Het is onaanvaardbaar dat een socialistische verkozene, die bovendien schepen voor Gelijke Kansen is, onze fundamentele waarden negeert. Zo’n persoon kan op geen enkel niveau de PS vertegenwoordigen.”

Huygen ontkent volgens de lokale PS-afdeling de uitspraken, maar de afdeling vraagt wel dat hij zijn publieke verontschuldigingen aanbiedt. Deze excuses staan los van het feit of hij de uitspraken gedaan heeft of niet. De afdeling laat ook weten dat het op geen enkele manier homofobe uitspraken van haar leden goedkeurt. Maar aangezien Huygen de feiten ontkent, wil de PS-afdeling zich nog niet uitspreken over zijn politieke toekomst en zijn plaats in de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens hen moet er tijdens de verkiezingsstrijd de nodige voorzichtigheid gehanteerd worden, maar er zal wel met de nodige vastberadenheid gehandeld worden indien nodig.