In het West-Vlaamse Oudenburg is een grootschalige politieactie aan de gang tegen het probleem van illegale transitmigranten. Die worden alsmaar talrijker in gemeentes als Oudenburg en veroorzaken veel overlast. Ondanks het feit dat de afgelopen tijd een 100-tal illegalen in een bos verbleef, werden er vooralsnog geen aangetroffen. Mogelijk werden de illegalen getipt.

De problematiek van illegalen en transitmigranten (illegalen die geen asiel willen aanvragen in ons land maar willen doorreizen) sleept al jaren aan. Momenteel zouden er in België ongeveer 200.000 illegalen verblijven, wat in bepaalde streken voor veel overlast zorgt. Vooral in West-Vlaanderen (maar ook in Brussel) ondervindt men de gevolgen van het talrijke aantal illegalen. Burgemeester van Brugge Renaat Landuyt (sp.a) trok vorige week nog aan de alarmbel.

Illegalen getipt?

Havenstad Zeebrugge is enorm in trek bij illegalen en wordt nu al ruime tijd geteisterd door de criminaliteit van de illegalen in de streek. Maar ook Jabbeke en Oudenburg, steden nabij Brugge, ondervindt meer en meer overlast van transitmigranten. Dat bleek vorige week toen een illegale Soedanees levensgevaarlijk gewond raakte bij een vechtpartij tussen 2 groepen transitmigranten.

In Oudenburg is momenteel een grootschalige politieactie aan de gang om het probleem van het toenemend aantal transitmigranten in de stad aan te pakken. Een 100-tal illegalen verbleven er in een bos aan de rand van de autosnelweg, maar toen de politie arriveerde, waren alle illegalen plots verdwenen. Mogelijks werden de illegalen vooraf getipt over de geplande politieactie.

(Lees verder onder de tweet.)

Een andere mogelijkheid is dat de illegalen opgeschrikt werden door de grote politieactie in het naburige Jabbeke. Daar werd gisteren een tentenkamp ontruimd waar een 70-tal illegale transitmigranten zich schuil hielden.