De Russische president Vladimir Poetin dringt er bij de Europese landen op aan mee te helpen aan de wederopbouw van Syrië, zodat de vele Syrische vluchtelingen naar dat land kunnen terugkeren.

De Russische president Vladimir Poetin deed de uitspraken voorafgaand aan een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. “Wij moeten de humanitaire inzet in het Syrische conflict versterken”, zei de Russische president. “Daarmee bedoel ik in de eerste plaats humanitaire hulp aan het Syrische volk en hulp aan de regio’s waar vluchtelingen die in het buitenland wonen naar kunnen terugkeren.”

(Lees verder onder de tweet.)

“Enorme last voor Europa”

Poetin wees op het feit dat er zich 1 miljoen Syrische vluchtelingen in Jordanië bevinden, eenzelfde aantal in Libanon en nog eens 3 miljoen in Turkije. Ook Duitsland liet sinds het hoogtepunt van de migratiecrisis enkele honderdduizenden migranten toe, met de politieke verzwakking van Merkel en verdeeldheid binnen de Europese Unie tot gevolg.

Poetin wijst er dan ook op dat Europa zich geen nieuwe migratiecrisis kan veroorloven.“Dit is potentieel een enorme last voor Europa”, aldus Poetin. “Daarom moeten we er alles aan doen om deze mensen weer thuis te krijgen.” Hij wees op de noodzaak om de basisdiensten zoals watervoorziening en gezondheidszorg te herstellen in Syrië.