Kris Peeters, de kopman voor CD&V-Antwerpen, heeft eindelijk een vervanger voor de omstreden, joods-orthodoxe Aron Berger gevonden. Peeters’ partijafdeling kwam in opspraak omdat Berger zo radicaal-traditioneel is dat hij geen handen geeft aan vrouwen. Zijn opvolger is echter de 23-jarige Rezi Friedman, de dochter van de weinig traditionele rabbijn Moshe Friedman. Het Nieuwsblad pakt uit met de primeur.

Rezi Friedman is de nieuwste aanwinst van CD&V-Antwerpen. In het voorjaar kwam de partijafdeling in het oog van de storm terecht na het aanwerven van de radicale Berger. CD&V kan het hoofdstuk Berger nu afsluiten. Men heeft wel opnieuw voor iemand met een Joodse achtergrond gekozen, maar deze keer geconfronteerd worden met verwijten om vrouwonvriendelijk te zijn, wordt onwaarschijnlijk. Het gaat om een 23-jarige vrijgevochten jonge vrouw. Bovendien is de dame in kwestie de dochter van een wel erg weinig traditionele rabbijn.

Peeters: “Ik ga hard terugslaan als op de man gespeeld wordt”

Moshe Friedman staat immers bekend om opinies die omstreden zijn in (traditioneel) joodse milieu’s. Zo is hij radicaal gekant tegen onverdoofd slachten, onderhoudt hij informele banden met de Iraanse overheid en vindt hij dat de pro-Zionistische krachten de Holocaust moreel misbruiken om de staat Israël te ondersteunen. Wie voor onverdoofd slachten is, noemt Moshe Friedman bovendien “fundamentalisten”.

Rezi maakt echter duidelijk dat ze zichzelf is en niet in de schaduw van haar papa hoeft te staan. “Ik ben mezelf, mijn vader heeft zijn mening”, zegt ze in Het Nieuwsblad. “Het kan zijn dat de persoonlijkheid van mijn vader tegen mij zal worden uitgespeeld. Ik trek me daar niets van aan.” 

Ook Peeters zelf maakt duidelijk dat er niet op de man (de vader dus) moet gespeeld worden met Rezi: “Ik zal als lijsttrekker hard terugslaan als tegen Rezi argumenten worden gebruikt die niets ter zake doen.”

ADVERTENTIE