Het federale parket zal een onderzoek openen naar de verdachte dood van de Brugse ex-advocaat Pieter-Jan Staelens (35). Hij werd verkoold aangetroffen in een uitgebrande wagen in Zuid-Afrika. De precieze omstandigheden van zijn dood zijn nog steeds niet duidelijk.

“Het is nu eenmaal zo dat het federaal parket een onderzoek kan openen als er een Belg in het buitenland overlijdt”, zo licht parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt Het Nieuwsblad in. “In dit geval leek ons dat opportuun. Al wil dat niet zeggen dat we bepaalde zaken vermoeden. We willen gewoon de Zuid-Afrikaanse dossiers bekijken om ons ook een beeld te vormen van wat er gebeurd is.”

“Het kan een stom accident zijn met een sigaret, maar het kan ook kwaad opzet zijn”

De omstandigheden van de dood van Staelens zijn bijzonder vreemd. Hij werd dood aangetroffen in zijn uitgebrande wagen in Hermanus, niet ver van Kaapstad, volledig verkoold. Maar of er een ongeluk was, is lang niet duidelijk. De familie van Staelens is ter plaats in Zuid-Afrika om alles verder na te gaan. “We hebben de auto gezien en de plaats waar het is gebeurd”, zo vertelt vader Bart Staelens – zelf stafhouder aan de Brugse balie – in Het Nieuwsblad. “Het was voor ons allemaal verschrikkelijk om te zien. Pieter-Jan is trouwens gestorven in de Vallei van Hemel en Aarde.”

Het lopende onderzoek in Zuid-Afrika bracht nog niet veel resultaten op. “We hebben vragen, maar geen antwoorden”, aldus nog Bart in de krant die de plannen van het parket aan het licht bracht. “Het kan een stom accident zijn met een sigaret, maar het kan ook kwaad opzet zijn. Het is echt niet duidelijk. Het forensisch team hier lijkt me wel professioneel. We hopen dan ook dat het onderzoek snel vooruit kan gaan. Ik probeer er alleszins druk op te zetten. Ik weet niet of we ooit de waarheid zullen achterhalen, maar we willen het wel proberen. En dan moet er net nu hard gewerkt worden.”

Eerder dit jaar werd ook de 27 jarige Belgische jurist Thomas Ngeze dood aangetroffen in zijn hotelkamer in Johannesburg. Hij was opgehangen, maar zijn familie is ervan overtuigd dat hij eerst gewurgd werd en hierna pas opgehangen. Ngeze was een vriend van Staelens, en zijn dood werd onderzocht door de Brugse ex-advocaat, zo stellen lokale bronnen.

(Lees verder onder de tweet.)

Staelens verdiepte zich tijdens zijn legale loopbaan in het vreemdelingenrecht. Hij werd bekend toen hij de uitgeprocedeerde asielzoeker Navid Sharifi verdedigde, die in 2013 ondanks een rechtsslag naar Afghanistan werd uitgezet. Enkele jaren geleden verhuisde Staelens echter naar Zuid-Afrika met vrouw en kinderen om er groene energie te promoten.

Zuid-Afrika wordt geplaagd door (Plaas)moorden

De dood van Staelens doet denken aan de moord op de Nederlandse Peet van Es, die vorig jaar plaatsvond. Van Es trok eind jaren ’90 naar Zuid-Afrika met zijn vrouw op zoek naar een beter leven en baatte er een boerderij uit. Van Es ervoer echter dat het de laatste tijd bergaf ging. De vliegtickets naar Nederland lagen klaar. In de week dat het gezin zou terugkeren, werd de boerderij echter overvallen en Van Es afgemaakt. Van Es’ vrouw, Arine Prins, werd een vuilniszak over het hoofd getrokken en bijna verkracht, maar kon het verhaal navertellen.

Blanken in Zuid-Afrika (vaak gekend als de Boer-populatie) zijn wel vaker het slachtoffer van gewelddadige roofovervallen, de zogenaamde ‘Plaasmoorde’. Sedert de val van het Apartheidsregime en de machtsovername van het ANC in 1994 worden jaarlijks honderden Boeren het slachtoffer van een plaasaanval, daarbij sterven ook jaarlijks bijna honderd Boeren. De Zuid-Afrikaanse politie noteerde dat er tussen 1994 en 2007 1.437 Boeren vermoord werden. Nadien werden geen officiële statistieken meer vrijgegeven, waardoor mensenrechtenorganisaties zich berusten op de cijfers van de boerenvakbond Transvaal Landbou-Unie. Vorig jaar alleen zouden meer dan 70 blanke landbouwers zijn vermoord in honderden roofovervallen. Telkens is er sprake van zware mishandeling en veelal ook van verkrachting.