Bernard Ntuyahaga is de Rwandese legerofficier die medeverantwoordelijk wordt geacht voor de moord op de 10 Belgische VN-vredeshandhavers tijdens de aanvang van de genocide in Rwanda in 1994. Hij werd veroordeeld in 2007 tot 20 jaar cel door een Belgische rechtbank, maar zou nu vrij zijn gekomen. Volgens bronnen van het Vlaams Belang bevindt de man zich nu in een gesloten asielcentrum en zou hij politiek asiel hebben aangevraagd in ons land. Dit is intussen bevestigd. Op het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) kan men verder echter geen commentaar geven. Het kabinet van Justitieminister Koen Geens (CD&V) bevestigt tevens Ntuyahaga’s vrijlating.

Toen 10 Belgische paracommando’s in 1994 werden omgebracht, ging een schokgolf door België. Tot de dag vandaag wordt in militaire kringen en erbuiten gesproken over de schande en oneer die het Belgische leger toen werd aangedaan. Tijdens een aanval zorgden Belgische para’s ervoor dat de Rwandese premier Agathe Uwilingiyimana kon ontsnappen. (De premier zou later evenwel alsnog worden omgebracht).

Breaking: Volgens onze bronnen heeft één van de verantwoordelijken voor de moord op de 10 Belgische para's in Rwanda,…

Publiée par Belgian Military Interests sur Mardi 7 août 2018

Asiel voor Ntuyahaga: “Cynisme voorbij”

De Belgische soldaten raakten hierdoor echter omsingeld en kregen van hoger af de opdracht om hun wapens af te geven in een poging tot onderhandelde vrijlating. Dit mocht echter niet baten. “Negen van de tien Belgische para’s werden doodgeslagen met de kolf van een geweer. Geen van hen kreeg de kogel“, klonk het later. De laatste para werd platgereden met een pantservoertuig. De verantwoordelijke Rwandese officier, majoor Bernard Ntuyahaga, kreeg in een Belgische rechtbank 20 jaar celstraf in 2007, maar zou volgens militaire bronnen van het Vlaams Belang reeds zijn vrijgelaten en zelfs asiel aanvragen in ons land.

“Dat zou willen zeggen dat hij voor de moord op enkele dappere Belgische para’s amper 10 jaar zou gezeten hebben”, zo klaagt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken aan in een persmededeling. “Dat hij daarbij ook nog eens politiek asiel durft aan te vragen in dit land, is het cynisme voorbij. Het is evident dat aan zo iemand géén politiek asiel verleend wordt.”

Het memoriaal in Kigali ter ere van de geëxecuteerde Belgische VN-soldaten.

“Nu heeft hij nog het lef om hier politiek asiel aan te vragen”

Ook de Facebookpagina ‘Belgian Military Interests’, die beheerd wordt door Belgische militairen, bericht over de mogelijke asielaanvraag. “Niet alleen heeft hij dus amper 10 jaar gezeten, nu heeft hij nog het lef om hier politiek asiel aan te vragen. Schande!”, zo klinkt het op de Facebookpagina. “Nu zijn we benieuwd wat DVZ gaat doen met deze aanvraag…”

Het is echter niet de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) die beslist over asielaanvragen, maar het CGVS (Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen), dat onder het kabinet van Francken ressorteert, maar geheel zelfstandig werkt. Op dat kabinet kunnen ze dan ook de informatie bevestigen noch ontkennen. “De onafhankelijke instelling CGVS behandelt asielaanvragen”, aldus de woordvoerder van Francken, Nele De Martelaere, tegenover SCEPTR. “En conform de Conventie van Genève en de geldende wetgeving kunnen wij niet communiceren over of verder ingaan op dit [individueel] dossier.” Intussen werd de asielaanvraag wel reeds bevestigd tegenover de VRT.

Het dient bovendien gezegd te worden dat Ntuyahaga al in voorhechtenis zat van 1998 tot zijn proces in 2007. Ook op het kabinet van Justitieminister Koen Geens (CD&V) bevestigde men Ntuyahaga zijn vrijlating, die reeds in juni plaatsvond, maar de totaal uitgezeten celstraf bedraagt dus de integrale celstraf in plaats van “amper 10 jaar”, zo duidt woordvoerster Sieghield Lacoere.