Geert Wilders, de partijleider van de rechtspopulistische PVV, heeft de omstreden cartoonwedstrijd, waarbij deelnemers een geldprijs konden winnen voor de beste cartoon van de islamitische profeet Mohammed, geannuleerd. Dit na de vele dreigementen die “de spuigaten uit” zouden lopen en globaal protest, dat vooral in Pakistan intensief was. In dat land wordt nu “de grote prestatie” gevierd.

Geert Wilders (PVV) heeft zijn islamkritische cartoonwedstrijd geannuleerd. Dit nadat de de dreigementen “de spuigaten uit” liepen, aldus Wilders. “Indien onschuldige mensen worden vermoord dan zijn [de islamistische terroristen] en niemand anders daarvoor verantwoordelijk. Maar ik wil niet dat die moslims de cartoonwedstrijd als excuus gebruiken voor islamitisch geweld. Om [dit] risico […] te vermijden, heb ik besloten de cartoonwedstrijd niet door te laten gaan. Veiligheid van mensen gaat voor alles.” Volgens Wilders is hierdoor wel “het gewelddadige en intolerante karakter van de islam […] opnieuw aangetoond.”

Pakistan: “Grote prestatie”

Deze week werd nog een man – naar verluidt een 26-jarige Pakistaan – opgepakt die ermee dreigde om een aanslag te plegen op Wilders en hier rond een video had gemaakt. En in Pakistan zijn de afgelopen weken vele duizenden moslims op straat gekomen om te protesteren tegen Wilders en Nederland in het algemeen. Eén Pakistaanse politicus dreigde er zelfs mee om Nederland met de grond gelijk te maken met een atoombom. In Afghanistan riep de islamistische terreurgroep Taliban dan weer de Afghaanse regeringstroepen op om de Nederlandse militairen aan te vallen die in het land gestationeerd zijn in het kader van de NAVO-missie ‘Resolute Steun’.

De regering in Islamabad eist nu de overwinning op. Fawad Hussain, minister van Informatie in Pakistan, tweette dat de annulering van de wedstrijd een “grote prestatie” is. “Lange leve Pakistan”, besloot de regeringsfunctionaris. Een grote protestmars op Islamabad, gesteund door een lokale islamistische partij genaamd TLP (Tehreek Labbaik Pakistan Ya Rasool Allah), werd kort na de aankondiging van Wilders geannuleerd. De cartoonwedstrijd zou doorgegaan zijn in november, in het afgesloten deel van de Tweede Kamer In Nederland.

Geen proefstuk voor provocateur Wilders

De PVV-leider is niet aan zijn proefstuk toe qua islamkritische provocatie. Eind 2007 zorgde de aankondiging van Wilders’ eerste film ‘Fitna’ over de islam voor heel wat controverse. Er was immers sprake van dat in de film een Koran zou worden verscheurd. De reacties op Wilders’ eerste film bleven echter grotendeels uit. Er werd geen geweld tegen Nederlanders waargenomen. In Jordanië, Maleisië en Indonesië werd opgeroepen om Nederlandse zuivel en bloemen te boycotten, maar geen enkele overheid werkte hieraan mee. Vorig jaar kondigde Wilders echter aan om aan een vervolg op Fitna uit te brengen.

In 2006 werd Denemarken de focus van de (islamitische) wereld nadat de Deense krant Jyllands-Posten bepaalde cartoons had geplaatst. In deze cartoons was Mohammed onder andere te zien met een bom als tulband. Nadat het bestaan van de cartoons werd ontdekt in het Midden-Oosten en andere delen van de islamitische wereld volgden wekenlange anti-Deense protesten. Verschillende Scandinavische (niet uitsluitend Deense) ambassades werden toen aangevallen en afgebrand.