Een informatie-uitwisseling tussen Het Laatste Nieuws en verschillende Europese kranten legt een bijzonder netwerk van de islamistische terreurgroep IS bloot. Dit netwerk plande nog nieuwe aanslagen na deze in Parijs, Brussel en Zaventem, ook al was de terreurcel achter de 22/3-aanslagen reeds opgerold. In het spinnenweb waren opnieuw verschillende jihadisten met de Belgische nationaliteit betrokken, zo blijkt nu. Het betreft twee Brusselaars. De betrokkenheid van Belg Sammy Djedou bij IS was reeds eerder gekend. Pas eind 2016 kon het netwerk onthoofd worden door een drone-aanslag in Syrië.

Na de aanslagen in maart 2016 in Zaventem en Brussel was het alle hens aan dek bij onze veiligheidsdiensten. De terreurcel verantwoordelijk voor de aanslagen in Parijs en Brussel werd opgerold en de voortvluchtige Salah Abdeslam gevat. Het netwerk van de opdrachtgevers van de IS-aanslagen bleef echter intact. Volgens nieuwe informatie strekte dat netwerk zich zelf uit van de Balkan tot Portugal. In het overblijvende netwerk waren opvallend minder Belgen te vinden, maar twee Brusselaars vallen op. Het federaal parket is nog steeds bezig met hun strafdossier.

Brusselse betrokkenen zorgden voor geldtransfers

Het netwerk dat intact bleef plande nieuwe aanslagen in Europa, maar die werden gelukkig verijdeld. Dit gebeurde echter niet zonder slag of stoot. Er was zelfs een gerichte drone-aanval nodig in Syrië om het netwerk te onthoofden op 26 november 2016 in Raqqa. Bij deze aanval werd het échte brein achter de aanslagen in Brussel en Parijs omgebracht: de Frans-Arabische Boubakeur El Hakim (35). Enkele dagen later werden ook zijn luitenants omgebracht met drones: de Franse Walid Hamam (33) en de Belgische IS-strijder Sammy Djedou (29)

De twee Brusselaars in kwestie echter, die nog bijzonder levend zijn, zijn Chakir H. (30) en Mohamed Salaheddine L. (39). Ze fungeerden als geldkoerier. Ze maakten geld over aan de door Europa reizende terreur-coördinator Abdesselam Tazi. Het gaat om 4.740 euro in totaal, zo weet Het Laatste Nieuws. Waarvoor dat geld diende, en waar het vandaan kwam, is niet duidelijk. Maar andere sommen die Tazi ontving dienden wel om Kalasjnikov-wapens te kopen.

De rol van de twee Brusselse islamisten wordt echter als niet  zwaarwichtig geacht door de autoriteiten. Chakir H. werd ooit ondervraagd, maar niet in hechtenis genomen en Salaheddine L. is spoorloos tot de dag van vandaag. Het federaal parket wil verder geen commentaar kwijt en stelt dat er een onderzoek loopt naar de twee.