Namibië wil net als Zuid-Afrika de onteigening van – voornamelijk blanke – landbouwgronden mogelijk maken. In tegenstelling tot in Zuid-Afrika is er voorlopig nog geen sprake van onteigening zonder vergoeding.

Na Zuid-Afrika gaat ook buurland Namibië mogelijk over tot de onteigening van land van blanke boeren. In een toespraak tijdens een herdenkingsmanifestatie kondigde president Hage Gottfried Geingob aan dat in oktober de tweede nationale landconferentie van start zou gaan.

(Lees verder onder de tweet.)

43 procent landbouwgrond naar zwarten tegen 2020

Op die conferentie zou men het ‘willing buyer, willing seller’-principe – dat tot voor kort ook in Zuid-Afrika van toepassing was – aanpakken. Ook zou men de kwesties van “teruggave van voorouderlijk land” en “onteigening in het openbaar belang met rechtvaardige compensatie” behandelen.

Namibië was tussen 1884 en 1915 een Duitse kolonie. Nadien maakte het deel uit van Zuid-Afrika. Een groot deel van de landbouwgrond is nog altijd in handen van blanken. Namibië wil tegen 2020 43 procent, oftewel 15 miljoen hectare, landbouwgrond overdragen aan zwarten. In 2015 was volgens de Namibische Landbouwunie 27 procent landbouwgrond herverdeeld.

Zuid-Afrika

De Namibische president benadrukt dat uitzettingen niet zonder compensatie zullen gebeuren, in tegenstelling tot in buurland Zuid-Afrika. De blanke boeren moeten een “correcte” vergoeding krijgen in ruil voor hun land.

In Zuid-Afrika kondigde het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) aan dat het “het argument” zou testen dat de inbeslagname van land zonder compensatie mogelijk was onder de huidige wet. Eind juli kondigde president Cyril Ramaphosa echter aan dat men toch de grondwet zal wijzigen.