In Italië is een onderzoek geopend naar minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) omdat hij weigerde illegale migranten van boord te laten gaan in Italië. Dat meldt Belga. Italiaans vicepremier Luigi Di Maio spreekt zijn steun uit voor Salvini. Intussen werd een oplossing gevonden voor het schip met illegale migranten – dat ruim een week stil lag in een Italiaanse haven en onderwerp was van een forse discussie. 

De problematiek van illegale bootmigratie vanuit Afrika naar Europa sleept al jaren aan en treft vooral landen gelegen aan de Middellandse Zee, zoals Italië en Griekenland. Met het nieuwe aantreden van de nieuwe rechtse Italiaanse regering waait er echter een nieuwe wind door Europa. Kersvers Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) stelde een einde te willen maken aan illegale migratie en wil 500.000 illegalen het land uitzetten.

Salvini voegt daad bij woord en weigerde ruim een maand geleden voor het eerst een ngo-schip, genaamd de ‘Aquarius’, met 600 bootmigranten toe te laten tot Italië. Daarna bleef hij ngo-schepen consequent weigeren. Hij richtte zich daarbij ook tot de ngo’s, die zich volgens Salvini schuldig maken aan illegale immigratie. “Wij zijn de baas in ons eigen huis. De goede tijden voor jullie zijn ECHT VOORBIJ, begrepen?”

Katholieke oplossing

Ruim een week geleden weigerde Salvini ruim 170 illegale migranten op te vangen die gered werden door de Italiaanse kustwacht. Hij zou immers niet op de hoogte zijn gebracht van de reddingsactie en volgens Salvini zou Malta bevoegd zijn voor de migranten. De plicht van Italië is alleszins al meer dan vervuld, klonk het.

Italië drong aan op een Europese oplossing, en dreigde ermee haar bijdragen aan de EU stop te zetten indien die er niet kwam. Gisteren werd dan toch een oplossing gevonden. De Katholieke Kerk zal het grootste deel van de migranten opvangen, maar ook Ierland en Albanië nemen elk 20 illegale migranten over van Italië. Salvini toont zich dankbaar. “De kerk heeft haar hart geopend en opende haar portemonnee”, zei hij tijdens een bijeenkomst.

Onderzoek

Maar mogelijk krijgt het verhaal toch nog een staartje. Italiaanse Justitie kondigde immers aan een onderzoek te hebben geopend naar Salvini, omdat die zich mogelijk schuldig maakte aan het illegaal gevangen houden van mensen. Officieel gaat het over het “onwettig vasthouden van mensen, onwettige aanhoudingen en machtsmisbruik”.

Salvini zelf lijkt niet bepaald onder de indruk van de aantijgingen. Hij stelde dat hij “klaar staat en trots is om gearresteerd te worden, omdat ik vecht om de Italiaanse grens te verdedigen”.

Steun

UPDATE 27/08/2018 – 10u00: Luigi Di Maio, Italiaans vicepremier en partijleider van regeringspartij de Vijfsterrenbeweging, heeft zijn steun uitgesproken voor Salvini. In een video die hij op sociale media plaatste stelde hij dat Salvini absoluut geen wetten overtreden heeft en bijgevolg dus gewoon aanblijft als Italiaans minister van Binnenlandse Zaken.

Di Main stelt dat Justitie de “gepaste handelingen” uitvoert en de procedures volgt, maar benadrukt dat er geen twijfel over kan bestaan dat Salvini minister van Binnenlandse Zaken blijft.

Ook in ons land komt er politieke steun voor Salvini. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken roept Salvini op vol te houden. “Mijn vriend Salvini voert uit wat berloofd: burgers beschermen. Nu slepen ze hem voor de rechter”, stelt Van Grieken op Facebook. “Eerder legden ze al beslag op de bankrekeningen van de Liga. Het systeem reageert. Hou vol Matteo, niet enkel de Italianen staan achter je!”