Nu onverdoofd slachten wettelijk onmogelijk wordt zoeken moslims in België naar alternatieven. Zelf slachten gebeurt minder en minder. De vzw IN-Gent kreeg zo slechts 106 inschrijvingen om onverdoofd een schaap te slachten tijdens het ­Offerfeest, dat vandaag doorgaat. Maar in plaats van zelf een schaap te kelen, doet men nu vaak een donatie zodat “een schaap of een rund in een ontwikkelingsland [kan] worden geslacht, zodat het basisidee van het offerfeest toch behouden blijft“, zo rapporteert De Standaard.

In Gent wordt nauwelijks nog ritueel geslacht. De vzw IN-Gent kreeg slechts 106 inschrijvingen, een daling van 37 procent in vergelijking met 2017. Het is ook de laatste keer dat IN-Gent dit organiseert, want in 2019 is (schapen en runderen) onverdoofd slachten illegaal. In Genk ging het aantal aanvragen zelfs van 600 naar 120. “Ooit waren het er 1.800”, zegt burgemeester Wim Dries (CD&V) in De Standaard. En ook in Antwerpen wordt dit jaar minder ritueel geslacht. Maar dat wil niet zeggen dat er globaal minder ritueel geslacht wordt. Vlaamse moslims gaan immers op zoek naar alternatieve opties.

“De moslimgemeenschap is de welles-nietesspelletjes rond het onverdoofd slachten wat beu”, zegt schepen van Welzijn in Houthalen-Helchteren Mustafa Aytar (spa) in de Mediahuis-krant. “Nu het onverdoofd slachten aan banden wordt gelegd, wordt er vaker gedoneerd.” Met het geld van die donatie wordt dan een schaap of een rund in een ontwikkelingsland ritueel geslacht. Zou kunnen moslims hier hun rituelen van het Offerfeest behouden zonder de (toekomstige) wet te overtreden.

Islamitisch (ritueel) doneren is big business

De Brusselse ngo ‘Karama Solidarity’ – aangesloten bij Islamic Relief Worldwide dat in 2014 nog door Israël werd verboden wegens het doorspelen van middelen aan terreurgroep Hamas – speelt in op de trend. De organisatie voert nu extra promotie rond het Offerfeest. Giften via de verenging variëren van 60 euro voor een offer in Niger of Tsjaad tot 250 euro voor Syrië.

(Lees verder onder de tweet/foto’s.)

Maar ook doneren via de Diyanet-koepel, het islamitisch-religieuze overheidsnetwerk van Turkije, vindt veelvuldig plaats. Op de website van Diyanet België beveelt men giften van 125 euro aan. Het geld wordt onder meer ingezameld via de vele Diyanet-moskeeën die België kent. Diyanet-moskeeën vormen een belangrijk onderdeel in de Turkse inspanning om de diaspora in het buitenland nauw verbonden te houden met het vaderland.

Wie geen geld heeft voor een al te grote donatie, kan ook gewoon nog steeds ritueel geslacht schapenvlees in een islamitische slagerij gaan kopen. Ook dat vormt een goed alternatief voor het slachten van een eigen schaap, zo vindt men in de Vlaamse moslimgemeenschap.