Onder leiding van OCMW-schepen Fons Duchateau (N-VA) wordt in Antwerpen flink wat minder besteed aan niet-verplichte uitgaven in het OCMW. Het gaat onder meer om huurwaarborgen, ziekenfonds-lidgelden en soms zelf kleren om te gaan solliciteren. Dat zijn zaken die mensen die een leefloon genieten, normaliter kunnen aanvragen. In Het Laatste Nieuws stelt Duchateau dat de nieuwe regeling de verantwoordelijkheidszin bevordert. Sinds 2016 gelden immers een aantal nieuwe randvoorwaarden voor zo’n aanvragen: Het aantal weigeringen is daardoor niet opgelopen, maar er zijn wel minder aanvragen. Oppositiepartij sp.a vindt echter dat dit een onderdeel is van een N-VA-agenda om de sociale zekerheid te ontmantelen.

Het leefloon is populair in Antwerpen. Afgelopen jaar waren er 23.575 Antwerpenaren wier gezin minstens één lid had die een leefloon trok. Maar gelijktijdig met deze evolutie neemt andere OCMW-gerelateerde steun af in de Scheldestad. “Neen, er wordt niet bespaard op sociale dienstverlening”, zo verduidelijkt Duchateau in Het Laatste Nieuws. “Wel laten we mensen zoveel mogelijk zelf hun facturen betalen. We zorgen dat ze verantwoordelijkheid nemen, zodat ze weer zelfredzaam worden.”

Meeuws: “Een poging om mensen bij het OCMW Antwerpen te ontmoedigen”

Vooral de daling van het aantal toegekende huurwaarborgen springt in het oog. Leefloners kunnen zo bij het OCMW aankloppen om een huurwaarborg te laten voorschieten. Deze is vaak een veelvoud van de maandelijks huurprijs. Maar in Antwerpen doet het OCMW dat steeds minder. Niet omdat men meer weigert, maar omdat de aanvragen dalen. Sinds 2016 zijn er namelijk een aantal extra voorwaarden geïntroduceerd omtrent deze bijstand.

De sp.a schiet echter met scherp op het nieuwe criteriakader. “Een poging om mensen te ontmoedigen. Het OCMW geeft enkel nog waartoe het wettelijk verplicht is: een leefloon. Alle andere vormen van steun verdwijnen”, zo sakkert Antwerps sp.a-kopman Tom Meeuws. “In plaats van armoede aan te pakken, doet het stadsbestuur alsof die niet bestaat.”

(Lees verder onder de tweet.)

Meeuws terug op de rails?

Meeuws probeert na een maandenlange hetze rond zijn persoonlijke figuur nu meer en meer het inhoudelijke debat aan te gaan. Vorige week clashte Meeuws nog met betrekking tot de Antwerpse luchthaven in Deurne met de meerderheid. “Sluiten die subsidieslurpende handel”, klonk het vorige week bij Meeuws.

Begin deze maand deed Meeuws dan weer een oproep aan de Vlaamse overheid om meer moskeeën te erkennen om zo de radicale ‘garagemoskee’ de wind uit de zeilen te nemen“De Vlaamse overheid [moet] eindelijk [beginnen] met moskeeën te erkennen”. Alleen dan kan je volgens Meeuws iets doen tegen “kleine meisjes, allemaal met een hoofddoek, die alle dagen Koranverzen reciteren”. Dergelijke praktijken, gevoed door garagemoskeeën, hebben volgens de socialist “niets” met vrijheid te maken.

ADVERTENTIE