In Finland heeft een jonge vrouw getracht de stunt van de Zweedse Elin Ersson te imiteren. De Zweedse vrouw saboteerde met succes de uitzetting van een uitgewezen criminele Afghaanse asielzoeker. Haar Finse copycat had minder succes. Ze werd gearresteerd en het vliegtuig kon met een vertraging van zo’n 10 minuten gewoon vertrekken.

Vorige week zorgde de Zweedse vrouw Elin Ersson ervoor dat de uitzetting van een uitgewezen Afghaanse asielzoeker, die bovendien een veroordeelde crimineel is, niet kon plaatsvinden. Ze saboteerde met succes de uitzetting door recht te blijven staan in het vliegtuig en luidkeels te protesteren. De piloot kon niet vertrekken en de geplande uitzetting moest worden uitgesteld. “Dit is allemaal perfect legaal, en ik heb geen misdrijf gepleegd”, aldus Ersson.

Geen steun

De stunt van de jonge Zweedse vrouw – die lof kreeg in de internationale pers – werd intussen al geïmiteerd door een jonge Finse vrouw. Dinsdag trachtte de Finse Aino Pennanen, een juridisch medewerker van de Finse Groene partij, de uitzetting van een medepassagier te saboteren door recht te blijven staan. Net als haar Zweedse voorbeeld Elin Ersson filmde de Finse vrouw alles live op Facebook.

Maar in tegenstelling tot wat in Zweden gebeurde, kreeg de Finse vrouw geen steun bij de rest van haar medepassagiers, integendeel. De Finse politie gaf geen gehoor aan de eisen van Aino Pennanen en arresteerde de weerspannige vrouw. Met een kleine vertraging van zo’n 10 minuten kon het vliegtuig gewoon vertrekken, mét de uitgewezen asielzoeker aan boord.

In de Finse media verdedigt Aino Pennanen haar optreden. “We hebben diepgewortelde problemen in ons systeem. Daarom wilde ik opstaan en die persoon helpen. Het ging niet om een vlucht, maar om een probleem in ons rechtssysteem”, vertelde ze aan Helsingin Sanomat. De vrouw zal er naar alle waarschijnlijkheid zonder straf vanaf komen.

https://www.facebook.com/kaufmannmalte/videos/1698340056931865/