Op basis van een intern document dat L’Avenir kon inzien blijkt dat treinenmaatschappij NMBS haar doelstellingen bijstelt. Dit naar aanleiding van tegenvallende stiptheidscijfers. In 2016 waren nog 89,2% van de treinen op tijd, net onder de verwachting van 90%. In 2017 was dat echter nog maar 88,5 procent en in het voorjaar van het huidige 2018 zelfs nog maar 88,3. Tussen april en juni zakte het zelfs tot 87,2 procent. Maar in plaats van tijdiger te rijden, zal de NMBS nu haar stiptheidsdoelstelling van 89 procent naar 88 procent bijstellen.

De NMBS zal wellicht het jaar afsluiten met een stiptheidsscore van 87,2 procent, ver onder de doelstelling van 89 procent. Maar bij de NMBS willen ze de tekortkoming niet al te veel dramatiseren. Daarom gaan ze de doelstelling gewoonweg bijstellen. Naar beneden. “We moeten de ambitie hebben om een finale stiptheid te behalen van om en bij de 88,0 procent”, zo staat te lezen in het document. Of ze die naar beneden bijgestelde doelstelling zullen halen, valt nog maar te bezien.

NMBS: “Geen aanleiding tot pessimisme”

“Het klopt dat de stiptheid de voorbije maanden gedaald is. Maar die vaststelling geeft geen aanleiding tot pessimisme”, aldus NMBS-woordvoerder Bart Crols tegenover BELGA“De NMBS stelt alles in het werk om de trend te keren en de stiptheid weer te verhogen. Eerst analyseren we, daarna nemen we actie. Een onderneming die de klant centraal stelt laat het hoofd niet hangen.” 

De verwachte 87,2 procent aan stipte treinen moeten trouwens met een flinke korrel zout genomen worden. In België worden treinvertragingen immers pas geregistreerd als ze langer duren dan zes minuten. In mei werd nog een ‘stiptheidsactie’ gevoerd waarbij treinchauffeurs met opzet de treinen trager deden rijden omdat men hogere verloningen wil. De stiptheid is het slechtst in Wallonië.