Bij de Europese Commissie is een nieuwe klacht neergelegd tegen de constructie van de Ghelamco Arena in Gent, het nieuwe voetbalstadion van KAA Gent sinds 2013. Volgens klachtinlegger Ignace Vandewalle is het stadion immers gebouwd met onrechtmatige staatssteun. Opdat de klacht ontvankelijk zou zijn, moet de klager wel aantonen dat zijn of haar (economische) belangen geschaad zijn. Vandewalle roept nu in Het Laatste Nieuws “alle Belgische profclubs op om samen met mij” klacht in te dienen.

Opnieuw wordt een klacht ingediend tegen de Ghelamco Arena. Eerder poogde de vzw Brugse Stropkes al om de Europese Commissie te overtuigen dat er bij de bouw van de Ghelamco Arena sprake was van onrechtmatige staatssteun, maar dat dossier werd niet bekeken. Nu wil publicist Vandewalle hetzelfde proberen. Hij schreef hierover het omstreden boek ‘De Illegale Ghelamco Arena’. In dit boek wordt onder meer gesteld dat stad Gent geen eerlijke aanbesteding heeft uitgeschreven om alle aannemers, financierders en architecten een kans te geven om aan het nieuwe stadionproject deel te nemen. Vandewalle verzamelde nu al zijn bewijsstukken uit het boek in een klacht die hij neerlegde bij de Europese Commissie.

“Wat als straks andere clubs via soortgelijke constructies eenzelfde circuit voor overheidssteun opzetten?”

De auteur roept in Het Laatste Nieuws ook “alle Belgische profclubs op om samen met mij het hoofd boven het maaiveld uit te steken, zich aan te sluiten bij deze klacht en in navolging ervan ook een klacht in te dienen”, aldus de schrijver en voormalige LDD-medewerker. “Het is voor mij duidelijk dat wanneer jullie deze overheidssteun stilzwijgend tolereren, we op termijn een probleem creëren voor het Belgische voetbal. Want wat als straks andere clubs via soortgelijke constructies eenzelfde circuit voor overheidssteun opzetten?”

Als andere clubs zich aansluiten bij de klacht van heeft Vandewalles dossier een pak meer kans om ontvankelijk verklaard te worden door de Europese Commissie. Een eerdere klacht door de vzw Brugse Stropkes werd immers zelfs niet bekeken omdat niet kon aangetoond worden dat de vzw geschade (economische) belangen had door de bouw van het stadion. Er zijn echter wel precedenten. In Spanje moesten er na Europees onderzoek 7 clubs – onder andere FC Barcelona en Real Madrid – miljoenen euro’s teruggeven aan de staat.

Begin dit jaar verweet Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) bepaalde partijen om afgunstig te zijn. Dit omdat Gent de enige stad is met een eigen stadion. “Ik stel vast dat men daar in Brussel en Brugge helaas niet in slaagt”, stelde Termont in januari“Er moet echt wel een vertrouwensrelatie zijn tussen de club en het stadsbestuur en wij zijn zowat de enigen die daarin geslaagd zijn. Ik stel ook wel vast dat er veel anderen zijn die ons benijden en die ons dat politieke succes niet gunnen. Het tegendeel is waar: men doet politieke aanvallen op basis van dat stadion en op basis van onwaarheden.”