Zondag, toen de H. Mis werd uitgezonden op de VRT, ontstond er grote commotie over een passage uit de brief van Paulus aan de christenen van Efeze. Vooral de passage dat vrouwen “onderdanig” moeten zijn aan hun man noopte verschillende politici om te reageren. Vlaams minister van Media, Sven Gatz (Open Vld), pleitte er opnieuw voor om geen erediensten meer uit te zenden op de openbare omroep. “Het is intellectueel oneerlijk om gewoon enkele zinnetjes uit de Bijbel te halen”, reageerde Antwerps bisschop Johan Bonny gisteren in ‘Terzake’.

Van Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA) tot Vlaams mediaminister Gatz (Open Vld); allen hadden forse kritiek op de passage uit de brief van Paulus. “Onvoorstelbaar dat zo’n onzin in 2018 door de openbare omroep wordt uitgezonden. Dit staat haaks op hetgeen waar generaties die ons voorgingen keihard voor hebben gevochten. #shame”, tweette Ronse . “Geen achterhaalde vrouwonvriendelijke uitspraken op kosten van de overheid aub. (Wat als pakweg een imam dit zou gezegd hebben…?)”, tweette de Vlaamse Mediaminister dan weer.

“De focus ligt op de man, die hij later in de tekst de les spelt”

Antwerps bisschop Bonny is evenwel van mening dat de consternatie niet terecht is. “Het is intellectueel niet eerlijk om zinnetjes te verzamelen uit grote boeken waar zoveel instaat”, reageerde hij gisteren in ‘Terzake‘. Bekijk je volgens hem de hele tekst en niet enkel dat citaat, dan lees je dat Paulus oproept om een ondersteuning te zijn. “Daarna heeft hij het over de vrouw, maar daar ligt niet de focus op. De focus ligt op de man, die hij later in de tekst de les spelt”, klinkt het.

Daarnaast is de vertaling volgens de bisschop niet meer actueel. “Zijn deze woorden verkeerd vertaald? Neen. Maar het zijn wel niet de woorden die we vandaag nog zouden gebruiken om dit weer te geven. Nu gaat het niet meer om onderdanigheid, maar wel om ondersteuning”, klinkt het.

Bovendien kunnen de lezingen volgens Bonny niet worden losgemaakt van de homilie. Die dient er namelijk toe om zulke letterlijke passages van duiding te voorzien.

Verder waarschuwt de bisschop ook voor het voorstel van Gatz om geen erediensten meer uit te zenden op de VRT. “Voor bejaarden of zieken is dat een van de weinige momenten waarbij ze een herkenbare aansluiting hebben met het sociaal-religieus gebeuren”, klinkt het. “Wie dat afneemt, moet weten met welke gevoelens hij speelt.”

Nuttige dagen. A ) mijn bijbelkennis weer wat bijgespijkerd na het stof van het boek geblazen te hebben; B ) nog eens…

Publiée par Peter De Roover sur Mardi 28 août 2018

Bijbelkennis bijspijkeren

De kritiek op het uitzenden van de H. Mis kwam niet enkel vanuit Open Vld-hoek. Ook verschillende N-VA’ers reageerden zondag ontstemd op de ‘vrouwonvriendelijke’ tekst. Op Facebook stelt N-VA-fractieleider Peter De Roover evenwel dat “het ook wel eens een inspanning [kan] vergen om een tekst te doorgronden [en] dat het altijd aanbeveling verdient die inspanning te doen vooraleer een oordeel te vellen”. Wel is het volgens hem beter voor de gemoedsrust om je “neer te leggen bij het feit dat te veel mensen die goede raad in de wind slaan [en] dat het verstandig is [daar] rekening [mee] te houden”

Ronse milderde dan weer zijn kritiek. Ik ben agnost en toch voel ik me fier Christen omdat ik er m’n opvoeding/geschiedenis aan dank. Maar wat schrik ik van de vileine reacties op m’n kritiek […]. Blijkbaar mag men een eeuwenoud boek niet bekritiseren”.