Nadat de N-VA hier reeds in april tot opriep, volgt nu ook het overgrote deel van de Franstalige politiek. De PS, MR, cdH en DéFI willen evenzeer een verbod op de ISLAM-partij. Dat brengt Le Soir. ISLAM is de politieke formatie van Redouane Ahrouch die stelde “een honderd procent islamitische staat” te willen in België en mannen en vrouwen apart op de bus wil laten reizen. De plannen komen er nadat een ISLAM-partijlid een vrouw bedreigde met steniging.

Recentelijk was er heel wat ophef nadat Philippe Latteur, lijsttrekker van de fundamentalistische moslimpartij ‘ISLAM’ in Sint-Lambrechts-Woluwe, een vrouw bedreigde met een stenigingAmélie Pans – de lijsttrekker van ‘MR+’ op wiens Facebookpagina de bedreiging gebeurde – diende een klacht in, maar het debat over de partij is door de affaire opnieuw opgeflakkerd. Nagenoeg iedereen in politiek Wallonië wil ISLAM nu verbieden, alleen de partij van Ecolo blijft stil.

De PS, DéFI, MR en cdH hebben allemaal voorstellen ingediend om partijen die tegen de democratie, rechten en vrijheden zijn gekant en oproepen tot geweld, te verbieden. Dat staat te lezen in Le Soir. DéFI en MR willen hiervoor zelfs de grondwet aanpassen. De christendemocraten van cdH denken dat een gewone wet echter voldoende moet zijn. Maar sowieso kan geen enkel initiatief verhinderen dat de islamistische partij participeert in de gemeenteraadsverkiezingen in oktober.

Vrijheid van meningsuiting voor ISLAM?

Nadat de ISLAM-partij op hun website had aangekondigd dat ze aan de komende gemeenteraadsverkiezingen in Sint-Lambrechts-Woluwe zou deelnamen, publiceerde de lijst MR+ een brandbrief op Facebook: “De wil om de sharia in België in te voeren staat haaks op de waarden die wij verdedigen”. Een vrouw reageerde op het Facebookbericht van MR+ met te stellen dat Philippe Latteur, indien men de sharia zou invoeren, de eerste zou zijn die zal worden gestenigd. Nadat de lijsttrekker van de ISLAM-partij deze opmerking zeven weken had genegeerd, reageerde hij volgens BRUZZ plots zeer agressief. “Ik zal je slachten als een halal schaap”, citeert de nieuwssite de man. “Ik zal je sneller stenigen dan je denkt”, klonk het verder.

Latteur zelf stelde eerder deze week tegenover de RTBF dat hij deze berichten heeft geschreven zonder na te denken. “Mijn reactie was van hetzelfde niveau als die van de vrouw. Zij heeft me aangevallen en foto’s van mij gepubliceerd. Dat is niet correct, je moet het privéleven respecteren”, klinkt hetAmélie Pans, de lijsttrekker van MR+ die klacht indiende, stelde dat er vrijheid van meningsuiting is, maar dat ze de berichten van Latteur niet zonder gevolgen kan latten. “Zeker omdat deze persoon zich kandidaat stelt om politieke verantwoordelijkheden op te nemen”, stipt ze aan. De MR-lijsttrekker diende om die reden een klacht in.