N-VA-Kamerlid Inez De Coninck heeft haar vragen bij de neutraliteit van de ombudsdienst van de luchthaven van Zaventem. Zo stelde ombudsman Phillipe Touwaide tegenover de RTBF dat hij ontevreden was met een rechterlijke uitspraak die actiegroep Noordrand in het gelijk stelde. Daarnaast neemt de ombudsdienst het niet zo nauw met het taalevenwicht. Alle leidinggevende posities bevinden zich immers in handen van Franstaligen.

De ombudsdienst van de luchthaven van Zaventem heeft – wanneer het op neutraliteit aankomt – volgens de N-VA geen al te beste reputatie. Onlogisch is dit geenszins, zo was de ombudsman-directeur in het verleden actief voor een (Franstalig) actiecomité tegen de luchthaven. Daarnaast was het in het verleden onmogelijk om een Nederlandstalige versie van het jaarverslag te verkrijgen. Recenter omschreef hij een uitspraak van een Vlaamse rechter als vreemd. Daarnaast stoorde hij zich er volgens de N-VA aan dat de federale regering niet in beroep ging tegen die “vreemde” uitspraak.

Dat Touwaide tegenover de RTBF zijn ontevredenheid laat blijken is voor de N-VA een brug te ver. “Daarmee doet hij regelrecht aan politiek en ondermijnt hij de beslissing van zijn eigen minister”, klinkt het bij N-VA-Kamerlid Bert Wollants.

Franstalige ombudsdienst

Naast de neutraliteit van de ombudsdienst vallen er ook vragen te stellen bij de taalkundige samenstelling. Zo blijkt uit een parlementaire vraag van De Coninck dat 4 van de 6 personeelsleden Franstaligen zijn. Daarnaast bekleden Franstaligen de twee leidinggevende posities, respectievelijk directeur en adjunct. Hoewel elke taalrol haar eigen ombudsman heeft, is De Coninck van mening dat een (neutrale) ombudsdienst minstens een taalevenwicht in haar personeelsbestand vereist.