De vzw Islamitisch Offerfeest Antwerpen wil een nieuw slachthuis bouwen waar ze dieren onverdoofd kunnen slachten. Ze roepen moslims op om de bouw van het nieuwe slachthuis mee te financieren. “Met een eigen slachthuis kunnen we onverdoofd slachten”, klinkt het aan GvA. De vzw verwacht dat Europa Vlaanderen terugfluit en het verbod op onverdoofd slachten wordt ingetrokken.

Drie jaar geleden richtte de vzw Islamitisch Offerfeest Antwerpen een slachthuis op in Antwerpen, als reactie op het verbod van het stadsbestuur dat onverdoofd slachten verbood. Binnenkort moet het slachthuis in Antwerpen de deuren sluiten, waardoor de vzw op zoek gaat naar een nieuw slachthuis. Dat willen ze zo snel mogelijk bouwen in Sint-Katelijne-Waver, nabij Mechelen.

(Lees verder onder de tweet.)

Fluit Europa Vlaanderen terug?

Het Vlaams Parlement besliste dit voorjaar nog om een totaalverbod op te leggen voor onverdoofd slachten in slachthuizen, maar daar trekt de vzw Islamitisch Offerfeest Antwerpen zich dus niets van aan. Volgens hen zal het Europees Hof Vlaanderen immers terugfluiten op dat verbod. “Het Offerfeest is voor moslims belangrijk voor hun geloof”, klinkt het. “We verwachten dat het Grondwettelijk Hof Europa gaat volgen en het verbod op onverdoofd slachten zal terugfluiten.”

Voor de financiering van het nieuwe slachthuis roept de vzw de moslimgemeenschap op hun steentje bij te dragen. “In samenwerking met de moskeeën en de islamitische verenigingen willen we geld inzamelen voor een nieuw slachthuis. Daarom onze oproep om geen schaap te kopen om te offeren, maar om geld te schenken voor deze infrastructuur. Dit is volledig in regel met de islamitische voorschriften. Moslims mogen een schenking doen in plaats van een dier te offeren.”

Of het islamitisch slachthuis er zal komen, is nog maar de vraag. In Sint-Katelijne-Waver zit men inmiddels niet te wachten op een slachthuis waar onverdoofd geslacht zal worden. “Niet enkel is er voorlopig bijzonder weinig plaats over om nog iets te bouwen, stel dat het alsnog mogelijk was, dan zouden wij als gemeente een slachthuis waar onverdoofd slachten is toegestaan en dus ook de wet wordt overtreden, nooit steunen”, stelt eerste schepen Tom Ongena (Samen Anders) aan Het Laatste Nieuws

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/