In Zweden heeft een moslima een schadevergoeding van ongeveer 4.000 euro gekregen omdat haar sollicitatiegesprek werd afgebroken nadat ze weigerde een mannelijke gesprekspartner een hand te geven. Het bedrijf vond dat niet in lijn met hun bedrijfsvisie, de arbeidsrechtbank gaf het bedrijf ongelijk. De mensenrechten van de moslima zouden geschonden zijn.

Vorig jaar solliciteerde de 24-jarige moslima Farah Alhajeh bij een vertaalbureau in de Zweedse stad Uppsala. Bij aanvang van het sollicitatiegesprek weigerde de vrouw om geloofsredenen de hand te schudden van haar mannelijke gesprekspartner. Het bedrijf brak vervolgens de sollicitatie af, omdat het de gelijkheid van man en vrouw hoog in het vaandel draagt. De vrouw werd weggestuurd.

Schadevergoeding

Maar Farah Alhajeh liet het daar niet bij. Ze schakelde de Zweedse discriminatieombudsman in, en die sleepte het bedrijf voor de rechtbank. Het bedrijf verdedigde zich door te stellen dat haar personeel mannen en vrouwen verplicht als gelijke moet behandelen en dat bijgevolg ieder personeelslid mensen van beide geslachten een hand moet geven.

De rechtbank oordeelde echter dat het bedrijf de mensenrechten van de moslima heeft geschonden. Weigeren om iemand de hand te schudden vanwege religieuze redenen zou immers beschermd worden en verankerd staan in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Het bedrijf werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 3.800 euro aan de moslima.

De vrouw reageerde bijzonder tevreden na afloop. “Ik ben erg tevreden”, aldus Alhajeh tegen de Zweedse televisiezender STV over het oordeel van de rechtbank. Ze kwam ook terug op het voorval, waarvan ze naar eigen zeggen enorm geschrokken was. “Zodra ik bij de lift kwam, moest ik huilen. Zoiets was me nooit eerder overkomen. Het voelde helemaal niet goed.”