Een chauffeur van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB is de deur gewezen. Dit ondanks een vlekkeloze 26-jarige staat van dienst. Tijdens de hittegolf enkele weken geleden deed de chauffeur immers zijn hemd af waardoor alleen een onderhemd zijn bovenlichaam bedekte. Een getatoeëerde Duitse Rijksadelaar en het cijfer ’88’ – een numeriek-alfabetische verwijzing naar ‘Heil Hitler’ – waren hierdoor duidelijk te zien. Foto’s geraakten bij de directie en de chauffeur werd op staande voet ontslagen, zo brengt Het Laatste Nieuws.

Een personeelsfeestje in de MIVB-stelplaats in Oudergem zal niet snel vergeten worden. Omwille van de warmte deed chauffeur Olivier B. zijn hemd af waardoor hij enkel in zijn onderhemd te zien was. Hierdoor werden echter zijn tatoeages zichtbaar. Een van deze tatoeages is het cijfer ’88’. Dit verwijst twee maal naar de 8ste letter in het alfabet: HH. Dat is in bepaalde neonazi-kringen een afkorting voor ‘Heil Hitler’. Op zich zou het getal niet per se verdenking kunnen oproepen, maar de combinatie met de Duitse adelaar liet weinig aan de verbeelding over. Enkele collega’s namen foto’s en die belandden bij de directie. Een ontslag volgde.

MIVB: “Dit strookt totaal niet met onze waarden”

“Dit strookt totaal niet met onze waarden”, zo luidt het bij de MIVB in Het Laatste Nieuws. Er wordt echter beklemtoond dat er nooit klachten waren in de bijna 26 jaren dat de man voor de openbaar vervoersmaatschappij werkte.

Arbeidsjuristen betwijfelen echter of het ontslag wettig is. Zo zei advocaat arbeidsrecht Peter Stroobants deze ochtend op Radio 1 dat de MIVB het wel eens moeilijk zou kunnen krijgen moest het ontslag voor de arbeidsrechtbank komen. “Zeker als de chauffeur geen waarschuwing heeft gehad of als er geen gesprek over is geweest. De vraag is overigens nog maar of de vermaledijde tattoos te zien waren tijdens de werkzaamheden van de chauffeur of enkel tijdens het private feestje.

Eerder werd in mei ook ISLAM-oprichter Redouane Ahrouch ontslagen bij de MIVB. Dit nadat Ahrouch stelde “een honderd procent islamitische staat” te willen in België en dat hij mannen en vrouwen voortaan apart op de bus wil laten reizen. De MIVB wou zich door het ontslag distantiëren van de uitingen. Ahrouch was al 20 jaar buschauffeur bij MIVB.