Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), bevond zich vandaag (wederom) in het oog van de storm. De reden? In een Facebookbericht deed Francken schamper over “mannen die zich schminken, die lingerie dragen, die een sacoche dragen, die zwanger worden…” Binnen zijn eigen partij blijft de openlijke kritiek evenwel beperkt. “Was het de meest fijnzinnige zet van Francken? Absoluut niet. Het is een macho uitlating die je niet de wereld moet insturen als regeringslid. Maar wordt het vandaag door verzameld links misbruikt om de N-VA te beschuldigen van homofobie? Absoluut wel”, klinkt het bij Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA).  

Gisteren publiceerde de Nederlandse krant De Telegraaf een artikel over lingerie voor mannen. Nu ook sexy lingerie voor mannen”, luidde het in de titel. Staatssecretaris Francken schijnt van dergelijke vestimentaire keuzes geen al te grote fan te zijn. “Mannen die zich schminken, die lingerie dragen, die een sacoche dragen, die zwanger worden… Draait de wereld door of ligt het gewoon aan mij? Lang leve de gewone man die al die ongein niet nodig heeft om zich goed in zijn vel te voelen”, reageerde de N-VA-politicus in een (verwijderd) Facebookbericht.

Francken begon wat later aan zijn schrijfsel te sleutelen. Zo voegde hij er het volgende aan toe: “En voor diegenen die dit wel nodig hebben of leuk vinden, voel jullie vooral niet beledigd, het is niets persoonlijks. Be free.” Daarna verklaarde de staatssecretaris expliciet dat hij niet tegen holebirechten is. Alle bewerkingen ten spijt, gisterenavond verwijderde Francken zijn Facebookbericht. “Teveel misverstanden, geen prioriteit”, klonk het in een tweet. Dit verhinderde evenwel niet dat hij stevige kritiek kreeg. Hans Maes bijvoorbeeld, de voorzitter van Jong Vld, vertrekt zelfs naar Nederland of Wallonië indien Francken N-VA-voorzitter zou worden. Çavaria eist dan weer excuses van de staatssecretaris.

Geen excuses voor “domme post”

Excuses zijn volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever niet nodig. “Ik denk niet dat je je moet verontschuldigen omdat je opinies hebt”, reageerde hij vanmorgen tegenover VRT NWS. Francken leek in zijn (verwijderde) post een onderscheid te maken tussen gewone en ongewone mannen. Seksualiteit heeft daar volgens De Wever niets mee te maken. “Er zijn gewone mannen en er zijn ongewone mannen, maar dat heeft met seksuele identiteit absoluut niets te maken”, klonk het.

(Lees verder onder de tweet.)

Binnen de partij kreeg Francken niet al te veel openlijke kritiek. Vlaams Parlementslid Jelle Engelbosch (N-VA) – die verklaarde dat “elke macho[…] recht [heeft] op zijn persoonlijke mening, zelfs Theo Francken” – haalde nog (relatief) fors uit. Verschillende N-VA’ers lijken wel de mening te zijn toegedaan dat – dixit staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) – “sommige politici een domme ‘post’ ombuigen tot een beschuldiging van homofobie”.

Antwerps OCMW-voorzitter Duchateau wees eveneens in de richting van politieke tegenstanders. “Was het de meest fijnzinnige zet van Francken? Absoluut niet. Het is een macho uitlating die je niet de wereld moet insturen als regeringslid. Maar wordt het vandaag door verzameld links misbruikt om de N-VA te beschuldigen van homofobie? Absoluut wel. En dat is intriest en absurd. Als het op homorechten aankomt, heeft de N-VA van niemand lessen te leren. Wel integendeel”, schreef Duchateau maandag op Facebook.