Ons land is bijzonder populair bij migrantensmokkelaars. Dat stelt Nico Paelinck, korpschef van de politiezone Westkust aan De Tijd. “De havens van Zeebrugge en Oostende blijven zo lek als een mand. Zolang daar niets aan gebeurt, zullen smokkelbendes massaal migranten blijven aanvoeren”, aldus Paelinck. In Frankrijk is de beveiliging strenger, waardoor smokkelaars het pad van België kiezen.

De problematiek van illegalen en transitmigranten (illegalen die geen asiel willen aanvragen in ons land maar willen doorreizen) sleept al jaren aan. Momenteel zouden er in België ongeveer 200.000 illegalen verblijven, wat in bepaalde streken voor veel overlast zorgt. Vooral in West-Vlaanderen (maar ook in Brussel) ondervindt men de gevolgen van het talrijke aantal illegalen. Burgemeester van Brugge Renaat Landuyt (sp.a) trok twee weken geleden nog aan de alarmbel.

Volgens korpschef Paelinck hoeft het niet te verwonderen dat onze kuststreek overspoeld wordt met (transit)migranten. Migrantenmokkelaars kiezen namelijk de weg van de minste weerstand, en die weg loopt door ons land.

Verschuiving

In Frankrijk, waar men vroeger ook veel te maken kreeg met het probleem van transitmigranten, heeft men de voorbije maanden enkele harde maatregelen genomen om het probleem aan te pakken. “De Fransen hebben de voorbije maanden een aantal migrantenkampen bij Calais en Duinkerke ontmanteld, de politiepatrouilles zijn fors opgeschroefd en de Noord-Franse havens en snelwegparkings zitten potdicht”, stelt Paelinck aan De Tijd.

(Lees verder onder de tweet.)

Frankrijk krijgt daarvoor hulp van de Britten, die technische hulp en douaniers ter beschikking stellen. Maar daarnaast maakt Frankrijk ook in grote mate gebruik van privébewaking en camerasystemen. In ons land worden minder harde maatregelen genomen dan in Frankrijk, war voor een verschuiving van de migrantensmokkel heeft gezorgd.

“Bij ons zijn er wel bewakingsmaatregelen genomen, maar veel minder ingrijpend, waardoor havens en parkings zo lek als een mand blijven. De smokkelaars weten dat ze vanuit Zeebrugge en straks ook Oostende (waar binnenkort een nieuwe ferrylijn opstart) een goede kans hebben op een succesvolle overtocht. Dus blijven ze migranten aanvoeren”, klinkt het. “Je lost het probleem niet op door de parkings langs de snelweg E40 en de havens van Zeebrugge te beveiligen met een omheining en vier camera’s.”

Smokkelbendes: altijd prijs

Smokkelbendes verplaatsen hun operaties dus meer en meer van Frankrijk naar België. “Het zijn vooral Koerden, Albanezen en Eritreeërs. Wij krijgen hier het meest te maken met Koerdische bendes”, stelt Paelinck. Een tijdje geleden werd in Duinkerke een migrantenopvang opgezet op vraag van de lokale groene burgemeester. Het kamp werd intussen ontruimd, maar wordt nog steeds gebruikt als uitvalsbasis voor de smokkelbendes.

De formule van de smokkelbendes is er één van ‘altijd prijs’. “De bende bedient mensen die iets kapitaalkrachtiger zijn omdat ze met een abonnementsformule werken. De overtocht is gegarandeerd, hoeveel pogingen het ook vraagt, en betaling gebeurt pas bij aankomst in Engeland.” Ook de familie van de dode peuter Mawda maakten gebruik van die abonnementsformule.

“Dat verklaart mee waarom de migranten in het busje, waarin Mawda en haar ouders zaten, niet willen meewerken aan het onderzoek. Ze hebben een lopend abonnement met de smokkelbende.”