De Diciotti, het schip van de Italiaanse kustwacht met 177 migranten aan boord, zal dan toch mogen aanmeren. Voorlopig mogen de migranten aan boord echter niet ontschepen. Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) wacht op garanties van andere EU-landen dat zij de migranten zullen opnemen.

Italië zal de Diciotti, het schip van de Italiaanse kustwacht met 177 migranten aan boord, dan toch laten aanmeren. “Het Diciotti-schip zal aanmeren in Catania”, schreef minister van Transport Danilo Toninelli (M5S) op Twitter. “Nu moet Europa haast maken om zijn steentje bij te dragen.”

(Lees verder onder de tweet.)

Garanties van andere EU-landen

Kort daarna volgde echter een rechtzetting van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Minister Matteo Salvini (Lega) had nog geen vergunning gegeven aan het schip om aan te meren. Hij zou nog wachten op garanties dat de migranten naar andere EU-landen zouden gaan. Voor die garanties er komen zullen zij niet ontschepen.

Brussel is in gesprek met EU-landen over wie van hen de migranten van de Diciotti zou opnemen. Het is vooralsnog onduidelijk om welke landen het gaat. Salvini heeft herhaaldelijk gezegd dat Italië “niet langer het vluchtelingenkamp van Europa zal zijn”. Hij heeft de andere EU-landen opgeroepen om de last te delen.

Eerder dreigde Salvini de migranten aan boord van de Diciotti terug te sturen naar Libië. Hij eiste dat de Europese Unie tussenbeide kwam omdat Malta weigerde het schip te laten aanmeren.