Volgens PVDA-voorzitter Peter Mertens zijn er “twee kanten aan het verhaal in Venezuela“. Hoewel hij naar eigen zeggen “heel veel reserves” heeft bij het beleid van president Nicolas Maduro, zijn er volgens Mertens “onder het Venezolaanse bewind ook veel sociale hervormingen doorgevoerd”. De reactie van de PVDA-voorzitter komt er na een oproep van zijn partij tot “solidariteit met het Venezolaanse volk”.

De bevolking van Venezuela kreunt al vijf jaar onder een ernstige economische crisis. Het gevolg? Ondervoeding (het zogenaamdedieet van Maduro’), hyperinflatie en massale emigratie. Naast de socio-economische toestand, is ook de mensenrechtelijke situatie penibel. Zo hekelen verschillende landen Maduro zijn autoritarisme en het monddood maken van de (rechtse) oppositiepartijen.

PVDA: Venezuela moet kiezen tussen “eigen sociale koers of CIA-recept”

Steun van de PVDA?

Vorig jaar, toen de situatie in het Zuid-Amerikaanse land al hoogst dramatisch was, publiceerde de PVDA in hun maandblad ‘Solidair’ een artikel met als titel: “Venezuela: kiezen voor eigen sociale koers of desastreus CIA-recept”. Daar viel onder meer in te lezen dat “president Maduro [inzet] op dialoog en pacificatie in Venezuela en probeert de oppositie ertoe te brengen de instellingen van het land te respecteren”. Daarnaast werden er volgens de extreemlinkse partij verkiezingen voor een Grondwetgevende Vergadering uitgeschreven “om de patstelling aan te pakken”.

Enkele dagen geleden werd er melding gemaakt van een aanslag op Maduro. Hoewel het nog onduidelijk is of het om een echte aanslag gaat of dat de president deze gebeurtenis in scène liet zetten, verstuurde PVDA-ondervoorzitter David Pestieau een steunboodschap op Facebook.

(Lees verder onder het uitgelicht artikel.)

Venezuela: Linkse president Maduro overleeft aanslag

“Voor sommige extreemrechtse krachten zijn blijkbaar alle middelen goed om een democratisch verkozen president uit de weg te ruimen, als die zich verzet tegen Uncle Sam en de enorme buitenlandse economische belangen. Tegen Maduro waren eerder al financiële sancties uitgevaardigd, een economische boycotte, sabotage en chaos. En nu dus een rechtstreekse aanslag op Maduro zelf”, klonk het op de officiële account van de PVDA.

“Solidariteit met het Venezolaanse volk en de weg die het land sinds Hugo Chávez volgt. Een weg die, ondanks fouten en gebreken, een sociaal uitgangspunt heeft: met projecten voor de gezondheidszorg, onderwijs, alfabetisering, huisvesting voor iedereen in plaats van de verrijking van de buitenlandse petroleummaatschappijen”, stelde Pestieau.

(Lees verder onder het uitgelicht artikel.)

“Ongelukkige mening”

Mertens zelf omschrijft het standpunt van de ondervoorzitter als een “ongelukkige mening”. Daarnaast werd de situatie volgens hem ook intern besproken. “Ik heb heel veel reserves over wat er gebeurt in Venezuela”, zegt de PVDA-voorzitter aan De Standaard. “Het lijkt erop dat de erfenis van Hugo Chavez om zeep wordt geholpen”.

Het economische model van Venezuela helemaal de rug toekeren doet hij evenwel niet. “Er zijn twee kanten aan het verhaal in Venezuela”, stelt hij tegenover de krant. “Het is niet omdat er nu problemen zijn, dat de principes van de Bolivariaanse revolutie fout zijn”. “Onder het Venezolaanse bewind [zijn] ook heel wat sociale hervormingen doorgevoerd“, klinkt het bij Mertens.