Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft voor het eerst gereageerd op de dodelijke steekpartij in het Oost-Duitse Chemnitz en de daarop volgende protesten in de stad. Merkel stelde dat er voor een “heksenjacht op buitenlanders” geen plaats is  in Duitsland. “Dat wil ik nogmaals benadrukken.” Dat meldt VRT NWS.

Enkele dagen geleden werd een 35-jarige Duitser doodgestoken door een groepje vreemdelingen in de Oost-Duitse stad Chemnitz. Volgens onbevestigde geruchten wilde de man een vrouw die lastiggevallen werd ter hulp schieten. Na de dodelijke steekpartij volgden enkele dagen van protesten en betogingen in de stad. De rechtse partij AfD organiseerde een betoging, maar er werden ook tal van spontane protesten georganiseerd door burgers. “Wir sind das Volk”, klonk het.

“Heksenjacht”

Bij enkele van die protesten zouden migranten zijn lastiggevallen, zo rapporteert Bild. Zo circuleerde een video op het internet waarop te zien is hoe migranten aangevallen worden door enkele betogers. Genoeg reden voor Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) om voor het eerst te reageren op de gebeurtenissen in Chemnitz.

Merkel hekelt de “heksenjacht” die volgens haar ontstaan is op buitenlanders. “We hebben videobeelden waarop te zien is dat er rellen waren, heksenjachten en haat op straat en daarvoor is in onze rechtsstaat geen plaats. Dat wil ik nogmaals benadrukken”, zo stelt Angela Merkel. “Op geen enkele straat of plein mag het tot dergelijke gewelddadigheden komen.” 

Tot slot sprak Merkel ook nog haar medeleven uit met de familieleden van het slachtoffer van de dodelijke steekpartij.