In Brussel komen er elke dag opnieuw 500-700 migranten aan. De meesten zijn illegale transitmigranten uit Zwart-Afrika die geen asiel willen aanvragen, maar willen doorreizen naar het VK. De aantallen die verzamelen aan het Brusselse Noordstation en het Maximiliaanpark zijn gelijkaardig aan deze van een jaar geleden, toen de asielcrisis in ons land opnieuw een kritiek moment meemaakte. Linkse pro-migratie-vzw’s trekken nu aan de alarmbel. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wijst echter met de vinger naar het lokale PS-bestuur: “Moest ik burgemeester zijn, twee weken en het probleem is opgelost.”

Opnieuw zijn er zeer grote aantallen illegalen in het Maximiliaanpark. De laatste keer dat er zoveel transitmigranten te vinden waren, was vorige zomer. Francken haalde toen de kritiek van de linkse goegemeente over zich nadat hij de hashtag ‘#opkuisen’ had gebruikt op Twitter rond de problematiek. Maar ondanks de vele razzia’s, politiepatrouilles en extra nachtopvang die werd georganiseerd sindsdien, zit het park nu opnieuw nokvol met voornamelijk Afrikaanse illegalen.

Transitmigranten komen naar Maximiliaanpark voor eten en bed om dan door te reizen

De transitmigranten worden gelokt met de beschikbare voedselhulp, maar ook met de hoop om een slaapplek te krijgen. In het opvangcentrum in Haren zijn 300 bedden beschikbaar en ook heel wat particulieren voorzien een bed. Dit via de ngo ‘Burgerplatform voor overnachtingen’ of op eigen initiatief. Maar de aantallen zijn momenteel te groot. “Ik ben radeloos. Momenteel weten we niet wie ons verder kan helpen”, zegt vrijwilliger Yoon Daix tegenover de VRT. Zij vinden dat de federale overheid verantwoordelijk is en moet bijspringen.

Francken biedt echter een andere en eenvoudige (en volgens hem de enige) oplossing aan. “Ik kan die mensen geen bed, bad en brood aanbieden omdat de opvangwet van 2007 mij dit niet toestaat”, aldus Francken tegenover de Vlaamse staatsomroep. “Dan is er maar één oplossing: we gaan ze opsluiten en terugsturen naar hun land van herkomst, hoe moeilijk het ook is.”

(Lees verder onder de tweet/video.)

“De PS, mijnheer Close wil niet optreden”

Francken haalt tevens uit naar Brussels burgemeester Philippe Close (PS), die volgens de N-VA’er te weinig inspanningen verricht. “Er is een politieke agenda”, zo meent de staatssecretaris. “Zij blijven die ngo’s en die illegalen pamperen in de stad Brussel, met de enige bedoeling om de N-VA aan te vallen, te zeggen dat Francken het niet aankan, dat Jambon het niet aankan, dat wij hardvochtig en inhumaan zijn.”

Volgens Francken hebben de ngo’s dan ook een ‘migratiehub’ georganiseerd: een steunpunt voor migranten in hun illegale trektocht naar het VK. “De ngo’s hebben er een echt netwerk uitgebouwd. Je krijgt er gratis eten, gratis soep, gratis medische hulp en men kan er worden opgepikt om een slaapplaats te krijgen.”