Verschillende grote tech-bedrijven hebben de afgelopen dagen – na druk van linkse activisten – talloze pagina’s van de rechtse samenzweringstheoreticus Alex Jones en zijn website Infowars verwijderd. 

De afgelopen dagen hebben Facebook, Apple, YouTube en Spotify accounts, kanalen, pagina’s en podcasts van de rechtse samenzweringstheoreticus Alex Jones en zijn website Infowars verwijderd. Het gaat om een van de grootste verwijderingen van ‘popular content’ ooit door de internetreuzen. Infowars krijgt en het YouTube-kanaal van Alex Jones heeft ruwweg 2,4 miljoen abonnees, met 17 miljoen views in de afgelopen 30 dagen.

(Lees verder onder de tweet.)

“Aanzetten tot haat”

De tech-bedrijven zeggen Infowars niet te hebben geblokkeerd vanwege de samenzweringstheorieën, maar omdat Infowars “uitdrukkelijk en hoofdzakelijk haat of geweld tegen een groep of individu op basis van kenmerken propageert, verdedigt of daartoe aanzet”.

De verwijdering van het accounts van Jones zou onder meer het gevolg zijn geweest van druk door linkse activisten die massaal het materiaal van Jones meldden als ‘ongepast’. “Terwijl bedrijven als Facebook, YouTube en Spotify zich in bochten wringen om manieren te bedenken om te voorkomen dat ze hun eigen servicevoorwaarden aan Alex Jones moeten opleggen, is het geweldig om te horen dat Apple, met zijn zo brede bereik, dat wil doen”, zei een woordvoerder van ‘Sleeping Giants’, een online activistengroep, tegen Buzzfeed.

(Lees verder onder de tweet.)

“Vrijheid van meningsuiting in gevaar”

Velen zijn echter kritisch voor de beslissing van de tech-reuzen. Volgens critici, zoals Wikileaks en voormalig UKIP-boegbeeld Nigel Farage, brengt de beslissing de vrijheid van meningsuiting in gevaar. Volgens medestanders van Jones zijn Facebook, Apple, Spotify en YouTube betrokken bij “heimelijke afspraken” en “verkiezingsinmenging”.